De oude Gomarusschool aan de Lange Slagenstraat
De oude Gomarusschool aan de Lange Slagenstraat Gemeente Gorinchem

Oude Gomarus school biedt onderdak aan Internationale Schakelklas

16 januari 2023 om 08:47 Onderwijs

GORINCHEM De leegstaande, voormalige Gomarusschool aan de Lange Slagenstraat gaat de komende vijf jaar onderdak bieden aan de Internationale Schakelklas. Deze school is het laatste jaar explosief gegroeid door de komst van het AZC en Oekraïense vluchtelingen. Ze is nu nog verspreid over drie tijdelijke locaties. 

Voor het AZC werd aanvankelijk uitgegaan van zestig leerlingen, maar dit zijn er thans honderd. In totaal bezoeken nu 230 leerlingen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar de Internationale Schakelklas, daarnaast is er een wachtlijst voor leerlingen. Het gaat om vijf lokalen bij het Omniacollege, zes lokalen aan het Stadhuisplein en vijf lokalen in het Da Vinci college.  Op de drie locaties is geen uitbreiding meer mogelijk, zodat gezocht is naar één centrale locatie. De kosten om de school weer voor onderwijs geschikt te maken zijn 810.000 euro, de gemeente heeft daarvoor subsidie ontvangen uit de pot tijdelijke onderwijshuisvesting aan ontheemden. De gemeente verwacht ook nog geld uit de rijksregeling ‘Onderwijshuisvestingsbudgetten asielzoekers’. Adviesbureau BBN voert begin januari 2023 een 0-meting uit om het gebouw onderwijsklaar te maken voor komend schooljaar. De drie huidige locaties van de ISK zijn allen tijdelijk is. Voor het Da Vinci college wordt gewerkt met halfjaarcontracten totdat bekend is wat er met het gebouw gaat gebeuren. Bij Omnia College is het een tijdelijke situatie tot augustus 2023. Dan start de inhuizing van Yulius in het Omnia College (Integraal onderwijshuisvestingsplan - IHP). 

De leegstaande school aan de Lange Slagenstraat is onderdeel van een herontwikkelingslocaties in het gebied rond de Neercasselsestraat. De verwacht dat die herontwikkeling nog wel even op zich laat wachten. Omdat ter plekke de bestemming nog steeds onderwijs is, kan de school na de zomer al opnieuw in gebruik genomen. De herontwikkelingsplannen gaan wel door, zeker voor het deel buiten de oude Gomarus. Tijdens de bespreking van het plan hadden veel raadsfracties nog de nodige vragen over die herontwikkeling, evenals over de huidige onderhoudstoestand van de school. Enkelen namen het woord ‘verloederd’ in de mond. De school wordt thans via leegstandsbeheer tijdelijk verhuurd, volgens Anouar Bouchtachkourt (Democraten Gorinchem) ook aan enkele ondernemers. Everdien Hamann (Gorcum Actief) noemde het een fantastisch plan.,,We kunnen voor die 800.000 euro de school weer bruikbaar maken voor onderwijs.” Samen met raadslid Anselm Krol (CU/SGP) bezoekt ze op 23 januari de ISK. Tijdens de raadsvergadering van 26 januari neemt de gemeenteraad een besluit.

Het schoolplein en omgeving aan de Neercasselstraat wordt herontwikkeld
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie