Jan Blijenberg, voorzitter van WeTech
Jan Blijenberg, voorzitter van WeTech Geurt Mouthaan Het Kontakt

Ledenvergadering WeTech op Gilde Vakcollege Techniek: samenwerken voor de toekomst van technisch onderwijs

4 november 2023 om 11:07 Onderwijs

GORINCHEM Op dinsdag 24 oktober 2023 vond de jaarlijkse ledenvergadering van de bedrijvenkring Wetech plaats op het Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem. De bijeenkomst bracht verschillende partijen bijeen, waaronder ondernemers uit de Alblasserwaard, de Vijfheerenlanden en het Land van Altena. De focus van de vergadering lag op de cruciale rol die WeTech speelt in het voorzien van technisch onderwijs met de vaardigheden van de toekomst. Jan Blijenberg, de voorzitter van WeTech, benadrukte het belang van de samenwerking tussen bedrijven, scholen, en fabrikanten in de regio.

Het centrale doel van de bedrijvenkring Wetech, het Gilde Vakcollege Techniek en het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg is om leerlingen klaar te stomen voor de technologie van de toekomst. Dit is van groot belang, vooral in een tijd van grote maatschappelijke uitdagingen op technisch gebied. Voorbereiden op uitdagingen zoals het gasloos maken van gebouwen, de opkomst van elektrisch vervoer en de dreiging van netcongestie vereist voortdurende innovatie in het technisch onderwijs.

Jan Blijenberg, voorzitter van WeTech, benadrukte het belang van de nauwe banden tussen ondernemers, fabrikanten, en leveranciers. Deze relaties zijn cruciaal om de nieuwste technologieën, machines, en innovaties te introduceren in het technisch onderwijs. WeTech fungeert als de verbindende schakel tussen de fabrikanten en leveranciers aan de ene kant en het technisch onderwijs aan de andere kant.

SAMENWERKING MET GILDE VAKCOLLEGE TECHNIEK

Tijdens de vergadering werden leden van WeTech rondgeleid in de lokalen van Gilde Vakcollege Techniek. Hier kregen ze uitleg over de laatste ontwikkelingen en uitdagingen waarmee de school te maken heeft. Een voorbeeld hiervan was de inzet op het onderhouden en repareren van elektrische auto’s, waarbij leerlingen met behulp van een schaalmodel veilig kunnen werken met stroom. Veel leerlingen hebben aanvankelijk geen affiniteit hebben met elektriciteit, maar het Gilde neemt de uitdaging aan om leerlingen hier toch voor te enthousiasmeren.

Bij de afdeling Bouwen, Wonen en Interieur werd het nieuwste model lasersnijmachine getoond, waarmee de school voorop loopt in automatisering. Wetech speelt hier een cruciale rol als samenwerkingspartner door te helpen bij de financiering en advies te geven over de inrichting van de schoolgebouwen.

KANSEN VOOR TOEKOMSTIGE TECHNICI

Het nieuwe schoolgebouw van Gilde Vakcollege Techniek, dat naar verwachting in januari 2025 in gebruik zal worden genomen, belooft een toonaangevende faciliteit te worden. De uitbreiding van het technisch onderwijs zal oplopen tot 10.000 vierkante meter, waardoor het vrijwel uniek is in Nederland. De nieuwbouw is een voorbeeld van hoe bedrijvenkring Wetech het technisch onderwijs in de regio ondersteunt en bevordert.

KOERS VOOR DE TOEKOMST

Het Gilde Vakcollege Techniek blijft zich ontwikkelen om te voldoen aan de behoeften van de industrie. Directeur Krijn Redert benadrukte de groeiende vraag van ondernemers naar leerlingen met niveau 4 en het belang van een BBL-opleiding engineering. Wetech wordt gezien als de drijvende kracht achter deze inspanningen.

Daarnaast wees Redert op de uitdaging dat machines in de lokalen vaak ongebruikt blijven als er geen lessen worden gegeven: ,,Dat is zonde, zeker gezien het feit dat onze zonnepanelen volop stroom blijven leveren, ook als er geen leerlingen zijn. We zijn bezig om via contracten met bedrijven ervoor te zorgen dat de machines voor honderd procent gebruikt gaan worden.” Een ander opvallend initiatief is de techniekhavo, waarmee de school uniek is in Nederland. Redert benadrukte dat deze leerlingen uitzonderlijk getalenteerd zijn en problemen kunnen oplossen waar ondernemers geen oplossing voor hebben.

Samenwerking als drijvende kracht

De ledenvergadering van WeTech op het Gilde Vakcollege Techniek benadrukte de cruciale rol van samenwerking tussen bedrijven, scholen en de industrie om de toekomst van technisch onderwijs veilig te stellen. De inzet van Wetech als verbindende schakel tussen deze partijen heeft al veel successen opgeleverd en zal blijven bijdragen aan de groei en ontwikkeling van technisch onderwijs in de regio. Met de opening van het nieuwe schoolgebouw in het vooruitzicht en voortdurende inspanningen om technisch onderwijs te verbeteren, staat de regio Gorinchem klaar om de toekomstige uitdagingen op het gebied van technologie met vertrouwen tegemoet te treden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie