Naomi Jongkind
Naomi Jongkind Lyceum Oudehoven

Tto-leerling Naomi van Lyceum Oudehoven Gorinchem voor internationalisering naar Down Under

6 december 2023 om 14:33 Onderwijs

GORINCHEM Naomi Jongkind (17) uit Hardinxveld-Giessendam is tto-leerling (tweetalig onderwijs) van Lyceum Oudehoven in Gorinchem en heeft als onderdeel van het tweetalige programma een reis ondernomen naar Australië. Naomi is per vliegtuig helemaal alleen naar Taiwan gevlogen en vandaar verder naar Brisbane in Australië.

Waar normaal veel backpackers in hostels verblijven was dat voor Naomi niet mogelijk omdat ze nog geen 18 jaar is. Zelf vertelt ze daar over: ,,Ik moest improviseren om een verblijf te vinden, ook al omdat ik niet zo’n groot budget had maar uiteindelijk is het iedere keer gelukt om ergens een onderkomen te vinden.” Naomi kon logeren bij een jeugdvriendin en het is allemaal zeer prettig verlopen. Tijdens haar verblijf leerde ze onder meer dat het leven heel anders kan zijn in Australië maar ook dat veel dingen hetzelfde zijn, zegt Naomi.

CURSUS INTERNATIONALISERING

Het zoeken naar een onderkomen, het boeken van een vlucht, jezelf leren te redden, omgaan met andere culturen en contacten leggen in een vreemd land zijn allemaal onderdelen van de cursus Internationalisering van het 5de leerjaar tto. Docent René van Leeuwen heeft Naomi begeleid en vertelt daarover: ,,Leerlingen leren met zo’n reis zelfredzaam te zijn in een vreemde cultuur. De opdracht is ook om te mengen met de bevolking en dat je wordt gedwongen om vragen te stellen. Daarnaast zijn leerlingen actief betrokken in het land dat ze bezoeken. Zo zijn er in het verleden leerlingen geweest die in een apenopvang in Zuid-Afrika hebben gewerkt, hebben meegedaan aan een daklozenproject in Chicago of hebben meegedraaid op een middelbare school in Schotland.” 

Naomi heeft twee weken als vrijwilliger gewerkt bij een peuterspeelzaal aan de oostkust van Australië. Daarna is ze zelfstandig gaan rondreizen en heeft ze de grote steden Sydney en Melbourne bezocht. Naomi heeft veel vrienden gemaakt onderweg en veel reiservaring opgedaan. Ze heeft er veel zin in om opnieuw op reis te gaan!

Tweetalig vwo is een opleiding van het Lyceum Oudehoven. Kom meer te weten over tto op de open dag op 24 januari.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie