Afbeelding
Nico van den Brink
Ingezonden

Wonen in de nieuwe wijk Hoog Dalem te Gorinchem

16 april 2021 om 07:54 Opinie

Sinds 3 jaar woon ik in een eengezinswoning gelegen aan de Schildwacht, in de nieuwe wijk Hoog Dalem te Gorinchem.

Aan de voorkant is het huis bereikbaar via een voetpad met een grasstrook naar een brede sloot, aan de achterkant is er een parkeermogelijkheid. Het voetpad was van inritblokken voorzien, zodat alleen fietsers en voetgangers erdoor konden. Helaas zijn de inritblokken sinds een halfjaar weggehaald en rijden er besteldiensten en serviceverleners met autobusjes overheen, soms ook nog hard; ik denk om niet gesnapt te worden. Gevaarlijk voor spelende kinderen en voetgangers. De gemeente geeft aan dat er, te zijner tijd, paaltjes worden geplaatst welke door hulpdiensten kunnen worden bediend. Waarom kon dat niet tegelijkertijd met het weghalen van de inritblokken?

De grasrand naast het voetpad voor het huis is een geliefde plek om honden uit te laten. Helaas zijn er maar zeer weinige hondenbezitters die een zakje bij zich hebben om de hondenpoep op te ruimen. Er zijn er zelfs die de hond op het voetpad hun behoefte laten doen en dat laten liggen. BOA’s heb ik hier nog nooit gezien; er schijnt een wijkagent te zijn.

Het winkelcentrum Hoog Dalem, is op loopafstand voor de dagelijkse boodschappen. De Griendweg, met naastliggend fietspad wordt door de buurtbewoners gebruikt om de wijk te verlaten om naar werk of winkelcentrum te gaan. Veel mensen, zowel kinderen, ouderen en gezinnen, gebruiken het fietspad echter niet en lopen en fietsen langs de rand van de weg, hetgeen gevaarlijk is door de vaak hoge snelheden van auto’s. De Griendweg nodigt daar ook toe uit.

Om het fietspad te gebruiken, moet men de Griendweg oversteken en wordt men grotendeels aan het zicht onttrokken door opgroeiend struikgewas, hetgeen als onveilig en gevaarlijk wordt ervaren. Een oversteekplek naar het winkelcentrum vanaf de oostkant ontbreekt. Doorlopen voorbij het winkelcentrum en dan aan de westkant oversteken, doet bijna niemand. Dus steekt men tussen het struikgewas door over, hetgeen voor automobilisten soms schrikken is en gevaarlijke remacties met zich meebrengt.

Een ander gemis is dat er tussen de weg Vaandrig en het winkelcentrum aan de zuidkant van de Griendweg, voorlangs de waterzuivering geen voetpad is aangelegd. Ruimte genoeg denk ik om bij de herinrichting van de Griendweg dit te realiseren, zodat voetgangers er niet meer op de Griendweg behoeven te lopen, hetgeen nu vaak gebeurt.

Het woonplezier en de veiligheid zullen toenemen als de Griendweg wordt heringericht en opgeknapt, rekening houdend met wandelaars en fietsers. Liefst zo snel mogelijk als het kan.

Nico van den Brink

Bewoner Schildwacht Gorinchem

advertentie
advertentie