Afbeelding
Internet in Gorinchem tips voor sneller internet zonder glasvezel

Internet in Gorinchem: tips voor sneller internet zonder glasvezel

8 augustus 2019 om 15:03 Overig

Behelpen is het absoluut niet, maar Gorinchem is helaas nog een van de steden in Nederland waar nauwelijks glasvezel is aangelegd. Is dat erg? Wij menen van niet, met glasvezel en snel VDSL internet komt een normaal huishouden echt wel uit de voeten op internet. Als je maar optimaal gebruik maakt van je verbinding.

Het voelt wellicht wat oneerlijk als dorpen als Arkel, Boven-Hardinxveld, Giessenburg en Schelluinen wel gewoon aangesloten zijn op de verbinding van de toekomst: glasvezel. Gorinchem moet het doen met kabel- en VDSL-internet over de telefoonlijn. In de praktijk valt er echter niet veel te klagen over deze verbindingen. De maximaal haalbare snelheid met VDSL over de telefoonlijn in Gorinchem is met gemiddeld 123 Mb zeker snel te noemen. Dit blijkt ook wel uit het feit dat maar liefst 83% van de huishoudens in Gorinchem kiest voor een internet abonnement over de telefoonlijn. Het is relatief goedkoop door de vele concurrentie en biedt voor normaal gebruik voldoende snelheid. De gemiddeld bestelde snelheid ligt namelijk op ongeveer de helft, maar 60 Mb. De prijs is daar dan ook naar met gemiddeld slechts 35,00 euro per maand. Het snellere kabelinternet wordt in Gorinchem nauwelijks besteld. Slechts 14% kiest voor deze verbinding over de COAX-tv kabel. De gemiddeld bestelde snelheid ligt daarbij wel hoger, namelijk op 129 Mb. Daar betaalt men dan ook meer voor, gemiddeld 50,00 euro per maand.

Blijkbaar neemt de Gorinchemmer dus genoegen met het aanbod aan snelheid, maar hoe maak je hier dan optimaal gebruik van? De snelheid die in de meterkast binnenkomt is namelijk niet vaak wat men ook daadwerkelijk ontvangt op de aangesloten apparatuur. Smartphones, tablets en laptops zijn natuurlijk draadloos, maar ook TV's hebben vaak een Wifi-verbinding. In dat soort gevallen is het altijd beter toch te kiezen voor een bedrade verbinding. Dit is stabieler en sneller, dus ook voor bijvoorbeeld Netflix op je Smart-tv. Voor een desktopcomputer of een game-console is het sowieso altijd aan te raden deze van een ethernetkabel te voorzien direct op het modem of een switch. Op die apparaten wil je de meest stabiele en vlotte verbinding beschikbaar. Voor de rest van de apparatuur is een draadloze verbinding vaak voldoende of de enige
mogelijkheid. Een goed werkend Wifi-netwerk is dan natuurlijk het belangrijkst. Zeker wanneer het gaat om een nieuwbouwwoning of in een drukbevolkt gebied. De dikke betonnen vloeren en netwerken van buren gooien al snel roet in het eten. Dit is te voorkomen door de modem van je provider links te laten liggen en zelf een Wifi-netwerk aan te leggen. De standaard Wifi-zender is het de modem die je van de provider ontvangt is vaak te zwak. Daarnaast is deze vaak ook nog eens in bijvoorbeeld de meterkast geplaatst, niet de meest optimale plek om een signaal uit te zenden naar de rest van het huis. Een eigen netwerk aanleggen kun je doen in de vorm van een Mesh-netwerk. Iedere zender (meestal 3 in huis) heeft verbinding met de andere zenders en zo geven zij het signaal aan elkaar door. Een andere oplossing is gebuikmaken van meerdere access points, oftewel bedrade Wifi-zenders plaatsen door je huis. Omdat de zenders bedraad zijn, ontvangen zij de maximaal haalbare snelheid van je verbinding. Goedkoop zijn deze opties echter niet, je bent al snel meer dan 200 euro kwijt voor een goede set. Echter heb je dan wel een stabiele verbinding, en door je hele huis.

advertentie
advertentie