Het autosteiger in Gorinchem is populair bij schippers
Het autosteiger in Gorinchem is populair bij schippers import

Schippers vrezen voor autosteiger

Overig

GORINCHEM  Zowel bij de BLN-Schuttevaer afdeling Werkendam als Alblasserwaard is de verkenning van Gorinchem over de toekomst van de riviercruises aan bod geweest. Schippers hebben de vrees uitgesproken dat de autosteiger verdwijnt nu Gorinchem heeft aangegeven andere plannen te hebben voor de autosteiger. Volgens de gemeente kan de plek beter worden gebruikt voor de aanleg van cruiseschepen.  

door Hannie Visser Kieboom

Joop van Belle, voorzitter van BLN-Schuttevaer afdeling Alblasserwaard laat weten niet blij te zijn met de plannen van de gemeente Gorinchem. ,,Wij zijn hierover ook niet geïnformeerd of in gekend. We zullen ook zeker niet zonder slag of stoot akkoord gaan. De steiger in Gorinchem is een unieke steiger en een voorbeeld voor andere gemeenten. Burgemeester Piet IJssels heeft zich destijds sterk gemaakt voor de autosteiger." De opening van de autosteiger was in 2008 en volgens Van Belle wordt de steiger veel gebruikt. De afdeling Alblasserwaard heeft jaarlijks een gesprek met de gemeente Gorinchem op ambtelijk niveau. ,,Nu Gorinchem andere plannen heeft met de autosteiger gaan we zeker de politiek benaderen."

HAVENGELD ln 2019 heeft Gorinchem circa 400 rivercruise schepen ontvangen in de voorhaven, naast de afmeerlocatie voor Riveer, de Gorinchemse veerdienst. De cruiseschepen leverden de gemeente 162.000 euro aan havengeld op; in 2018 ging het om 155.000 euro. De twee autosteigers op de rivier leveren geen inkomsten op, terwijl ze wel volledig door de gemeente worden onderhouden. Een opmerkelijke plek voor een autosteiger, zo stelt de gemeente in haar verkenning omdat Buiten de Waterpoort, waar de autosteiger ligt een autoluwe plek is. Terwijl de autosteiger bedoeld is om auto's van en aan boord te zetten en het verkeer dwars door de stad moet rijden naar de uitvalswegen. De gemeente noemt het dan ook logischer de plek te gaan gebruiken voor de cruisevaart. ,,Daarmee winnen we aan veiligheid in de voorhaven, omdat de riviercruiseschepen dan op de rivier kunnen blijven. Met cruisevaart maken we de steigers ook economisch aantrekkelijker omdat het havengeld oplevert", zo schrijft Gorinchem in de verkenning.

KINDERDIJK Naar aanleiding van de verkenning is besloten om de plannen voor de riviercruises verder uit te werken. ,,Maar het zal zeker niet om 2020 gaan. Het gaat hier om een lange termijn investering. Wat we exact gaan doen, hoeveel dat gaat kosten en op welke termijn dat te realiseren, zal afhangen van het plan van aanpak en de keuzes die daarbij gemaakt worden", zo laat de woordvoerder van de gemeente Gorinchem weten. De gemeente is al in gesprek met Dutch Delta Cruise Port, Amsterdam Cruise Port en Amstour Holland om te kijken hoe de passagiers in en rond Gorinchem een aantrekkelijk programma kan worden aangeboden. Nu vertrekken de passagiers voornamelijk met bussen vanaf Gorinchem naar Kinderdijk. Mooi Gorinchem werkt aan bidbook met aantrekkelijke locaties waar de passagiers van de cruiseschepen een bezoek zouden kunnen brengen.

advertentie