De klokkenstoel is al geplaatst Buiten de Waterpoort, de klok zelf ontbreekt nog
De klokkenstoel is al geplaatst Buiten de Waterpoort, de klok zelf ontbreekt nog Hannie Visser-Kieboom

Klokkenstoel wacht nog op oude noodklok

31 oktober 2020 om 10:03 Overig

GORINCHEM Buiten de Waterpoort is woensdag de klokkenstoel geplaatst voor de oude noodklok uit 1581 die eeuwenlang in de toren van de Grote kerk hing. Komende week worden de klok en leistenen afdak geplaatst.

De oude noodklok waarschuwde bij noodsituaties zoals hoog water of brand. De klok maakte in 1965 plaats voor het carillon en hing tot voor kort in de Exoduskerk. Na verkoop van de kerk werd de klok opnieuw overbodig. Op initiatief van museumdirecteur Rob Krezner werd een nieuwe bestemming voor de klok gezocht. Leerlingen van het Omniacollege mochten meebouwen aan de klokkenstoel naar een ontwerp van Bernard Siera. Geld voor het project werd ingezameld door de Rotary, maar recent heeft de gemeente vanuit het fonds 'Bliek in Actie' een bedrag van 13.000 euro subsidie toegekend.

,,Om te voorkomen dat het project stil zo komen te liggen door het stagneren van de fondsenwerving is ook subsidie aangevraagd", zo vertelt Bernard Siera. Hij wijst daarbij ook op de coronacrisis, waardoor bedrijven minder vet op de botten hebben. De klok wordt komende week opgehangen. "Zaterdag gaan we nog verder met de afwerking en daarna wordt het afdak geplaatst. Als de klok eenmaal hangt, gaan we ook proefluiden, de klokkenstoel is zo geplaatst dat het geluid zowel over de rivier als over de stad uitwaaiert. Ook moet er nog een plaquette komen met de sponsoren en een officieel overdrachtsmoment. We hebben gekozen voor een plek bij het oorlogsmonument, zodat de klok dan geluid kan worden. We denken nog na, wanneer we de klok nog meer kunnen laten luiden".

Schaalmodel van de klokkenstoel die straks Buiten de Waterpoort wordt geplaatst
advertentie
advertentie