De Nautilus ligt buitengaats aangemeerd aan het autosteiger Buiten de Waterpoort.
De Nautilus ligt buitengaats aangemeerd aan het autosteiger Buiten de Waterpoort. Egbert Egberts

Gorinchem mist twee ton door wegblijven cruiseschepen

27 november 2020 om 11:21 Overig

GORINCHEM De gemeente Gorinchem heeft zo’n twee ton inkomsten gemist door het niet afmeren van cruiseschepen in de stad. Vanaf 13 maart tot en met 31 december zijn 398 cruisevaarten geannuleerd vanwege de coronacrisis.

Volgens de normale annuleringsvoorwaarden zouden rederijen ondanks de annuleringen wel moeten betalen en zouden ze in aanmerking komen voor een korting bij de eerstvolgende reservering. Vanwege de coronacrisis heeft de gemeente Gorinchem echter besloten die voorwaarden los te laten. ,,Er liggen belangrijke toeristische kansen voor de cruisevaart en het is belangrijk de relatie met rederijen gezond te houden”, zo schrijft het college aan de raad. Het havengeld wordt dan ook niet in rekening gebracht, de kosten van 28,32 euro per reservering worden nog wel geïnd bij de rederijen.

ln 2019 meerden circa 400 riviercruise schepen aan in de voorhaven naast de afmeer locatie voor Riveer, de Gorinchemse veerdienst. De cruiseschepen leverden de gemeente 162.000 euro aan havengeld op; in 2018 ging het om 155.000 euro. Vanwege de inkomsten uit de riviercruise vaart startte de gemeente een verkenning om de twee autosteigers op de rivier om te vormen tot steigers voor de cruisevaart.

advertentie
advertentie