Oud minister Hedy d'Ancona opende zaterdagmorgen de expositie in het Gorcums Museum
Oud minister Hedy d'Ancona opende zaterdagmorgen de expositie in het Gorcums Museum Gorcums Museum

Hedy d’Ancona opende BKR expositie in Gorcums Museum

14 december 2020 om 15:12 Overig

GORINCHEM in het Gorcums Museum is zaterdag de expositie ‘Een monument voor de BKR’ geopend door oud-minister Hedy d’Ancona. Zij nam tevens het eerste exemplaar in ontvangst van het gelijknamige boek, geschreven door Fransje Kuyvenhoven, conservator van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

TIJDELIJK INKOMEN Van de traditionele feestelijkheden die normaal gesproken gepaard gaan met een expositieopening was - vanwege de coronamaatregelen - helaas geen sprake. Desondanks zat de sfeer er goed in bij het kleine gezelschap met Hedy d’Ancona, minister van WVC in de periode 1989-1994, en de directeur en medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Iedereen was vol lof over de inrichting van de tentoonstelling, die een goed beeld geeft van de BKR. Deze Beeldende Kunstenaarsregeling voorzag kunstenaars van 1949 tot 1987 in ruil voor een kunstwerk van een tijdelijk inkomen. 

Iedere belangrijke kunstenaar in Nederland heeft ooit in de BKR gezeten

SPRAAKMAKEND De overzichtstentoonstelling toont topwerken van onder meer Appel, Corneille, Lucebert, Constant en Wolkers. Samenwerking De expositie is het resultaat van een samenwerking tussen het Gorcums Museum en de RCE, die ruim honderd werken beschikbaar stelt voor een unieke inkijk in de geschiedenis van de spraakmakende regeling. Hedy d’Ancona, destijds als minister nauw betrokken bij de BKR, benadrukte in haar openingswoord het grote belang van deze - in de wereld unieke - regeling. Hedy richtte ook een denkbeeldig monumentje op voor Fransje Kuyvenhoven, die als conservator van de RCE een diepgaand onderzoek verrichtte dat uitmondde in een prachtig boek over de BKR. Naast een beschrijving van de BKR zijn in het boek alle tentoongestelde werken afgebeeld. 

KUNSTUITLEEN Jan Sierhuis, die als kunstenaar gebruik heeft gemaakt van de regeling, zei ooit: ‘Niemand wil beweren dat het allemaal grote kunstenaars zijn in de BKR, maar het is wel een feit dat iedere belangrijke kunstenaar in Nederland ooit in de BKR heeft gezeten’. Naast de belangrijke rol die de BKR speelde in de ondersteuning van kunstenaars, droeg de regeling ook bij aan het tonen van kunst in de openbare ruimte. Ook stimuleerde de BKR de belangstelling voor beeldende kunst via de kunstuitleen, en kreeg de verkoop van kunst een impuls. Kortom, een ‘must see’ voor elke kunstliefhebber! 

Om toch een groot publiek de mogelijkheid te geven om de opening te bekijken, wordt een film samengesteld van de opening. Deze is naar verwachting vanaf 19 december te bekijken op de website www.gorcumsmuseum.nl Kijk voor uw bezoek op de website van het Gorcums Museum: www.gorcumsmuseum.nl voor aanmelden en openingstijden. Het Gorcums Museum is naar alle waarschijnlijkheid de komende periode gesloten in verband met de derde lockdown.

De BKR expositie bestaat uit schilderijen, grafisch werk, keramiek, installaties en beelden
Keramiek van Kees Marinus, getiteld 'Holland vakantieland'
advertentie
advertentie