Rutger van Breemen (GroenLinks) heeft vragen gesteld over opvang van dak- en thuislozen
Rutger van Breemen (GroenLinks) heeft vragen gesteld over opvang van dak- en thuislozen Gemeente Gorinchem

Groen Links pleit voor betere nachtopvang voor dak- en thuislozen

15 februari 2021 om 17:10 Overig

GORINCHEM Dak- en thuislozen in Gorinchem zijn voor nachtopvang aangewezen op Dordrecht. Voor Groen Links raadslid Rutger van Breemen reden om te pleiten voor een meer structurele oplossing in Gorinchem. Tijdens de strenge vorstperiode kreeg een enkeling van burgemeester Brienen onderdak aangeboden in een hotel.

,,Alle lof voor de burgemeester dat ze tijdens de strenge vorstperiode een hotelovernachting heeft aangeboden om te voorkomen dat mensen doodvriezen. Maar dat biedt natuurlijk geen structurele oplossing”, zo laat Van Breemen weten. De laatste tijd krijgt hij steeds meer signalen van dak- en thuislozen in de stad, zo zag hij recent iemand liggen slapen onder een afdakje bij het Piazza en ook al eens in een portiek. Het Leger des Heils in de stad biedt wel noodopvang aan, maar voor nachtopvang worden dak- en thuislozen doorverwezen naar centrumstad Dordrecht. Wie daar gebruik wil maken, kan een enkeltje voor de trein krijgen. ,,Maar Dordrecht is nog best ver en die mensen willen ook weer graag terug naar Gorinchem.” Zelf schat hij het aantal dak- en thuislozen in Gorinchem in op maximaal tien mensen. ,,Onze fractie maakt zich zorgen over deze situatie en is van mening dat ook voor deze Gorinchemmers goede voorzieningen beschikbaar moeten zijn.”

PERMANENTE OPVANG Van Breemen wil graag een structurele oplossing en heeft nu vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de opvang. Zo wil hij weten wat er precies geregeld wordt voor deze groep mensen en of Gorinchem bereid is om in gesprek te gaan met centrumgemeente Dordrecht over eigen voorzieningen, zoals een permanente opvanglocatie. Ook wil hij weten of het college nog andere oplossingen ziet voor de opvang van dak- en thuislozen. Het CBS doet al jaren onderzoek naar de aantallen dak- en thuislozen en stelt dat sinds 2009 sprake is van een verdubbeling. 

advertentie
advertentie