De stichting Sint Nicolaasteam stopt met de intocht
De stichting Sint Nicolaasteam stopt met de intocht Stichting Sint Nicolaasteam

Sint Nicolaasteam stopt met intocht en Huis van Sint Nicolaas

25 februari 2021 om 15:06 Overig

GORINCHEM Stichting Sint Nicolaasteam stopt met de organisatie van de jaarlijks intocht en het Huis van Sint Nicolaas. Door corona zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig, terwijl de inkomsten onzeker zijn door de pandemie. Discussie over de rol van de Pieten heeft daarbij absoluut geen enkele rol gespeeld, zo laat voorzitter Coby Dekker weten.

De Stichting Sint Nicolaasteam heeft vijftien jaar lang met veel liefde en plezier de intocht van de goedheiligman in de stad georganiseerd, maar ziet nu teveel onzekerheden om dat te blijven doen. ,,We hadden de laatste jaren al moeite om het geld bij elkaar te krijgen, de kosten waren altijd zo’n twaalf tot vijftienduizend euro. Via de winkeliersvereniging kregen we altijd zo’n acht- tot negenduizend euro binnen. De rest werd door onze vrijwilligers bij elkaar gebracht, door bij bedrijven langs te gaan. Vaak hebben mensen geen idee hoeveel tijd daarin gaat zitten. Daardoor was de rek er bij de vrijwilligers ook wel een beetje uit. Onze kas is nu ook echt leeg”, zo vertelt Dekker, die het al die jaren fantastisch vond om zo’n groot evenement te organiseren. 

SUBSIDIE De kosten voor het Huis van Sint Nicolaas werden altijd gesponsord door de Hema. De stichting kreeg geen subsidie van de gemeente voor de intocht. Dekker laat weten dat wel eens is aangeklopt bij de gemeente, maar dat er geen potje te vinden was. Door alle corona maatregelen verwacht het bestuur achter de stichting dat het in de toekomst onmogelijk wordt om nog een intocht te organiseren. ,,Afgelopen jaren merkten wij al op dat het moeilijker werd om het geld bij elkaar te krijgen vanuit winkeliers en ondernemers. Wij verwachten dit jaar geen of nauwelijks een bijdrage vanuit ondernemers. Ze zijn druk bezig met overleven”. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

CROWDMANAGEMENT Door de huidige regels rondom corona moet crowdmanagement geregeld worden om te zorgen dat mensen 1,5 meter houden. Hierdoor krijgt het evenement niet de gezelligheid die het verdient, zo stelt de stichting. Ook zou Sint Nicolaas Buiten de Waterpoort onthaald moeten worden. Op deze locatie kunnen maar een bepaald aantal mensen genieten van de intocht. ,,Wij zouden het afschuwelijk vinden om niet alle kinderen toegang te geven tot het evenement omdat het terrein vol zou staan.” Ook het Huis van Sint Nicolaas wordt lastig met de 1,5 meter regel. De stichting verwacht dat de maatregelen nog minstens twee jaar duren.

Wij verwachten dit jaar geen of nauwelijks een bijdrage vanuit ondernemers, zij zijn druk bezig met overleven

KENNIS DELEN Het bestuur wil het besluit om te stoppen tijdig communiceren, zodat eventuele partijen in de stad de intocht kunnen overnemen. Het bestuur is bereid om kennis te delen met eventuele opvolgers. ,,Het is jammer, maar wij danken de stad en alle inwoners voor de mooie tijd die wij als organisatie hebben gehad. Ook danken wij alle vrijwilligers voor hun inzet en steun.” aldus het bestuur in het persbericht.

DIALOOG In het najaar ontstond in de gemeenteraad discussie over de rol van de Pieten bij het Sinterklaasfeest. Het initiatief voor een ‘leuke Sinterklaasviering voor ieder kind’ kwam van PvdA raadslid Ashraf Hachhouch.  In oktober werd zijn motie aangenomen met de oproep ‘een constructieve dialoog aan te gaan met alle aan de gemeente gelieerde instellingen die nog steeds gebruikmaken van de Zwarte Piet en waar mogelijk deze instellingen te stimuleren om afscheid te nemen van de ‘klassieke’ Zwarte Piet figuur’. Burgemeester Reinie Melissant-Briene was positief over de motie. ,,Het moet een beweging worden die leidt tot verandering. Ik voel de pijn van de Gorinchemse gemeenschap, maar we moeten samen op weg naar een andere figuur”.

advertentie
advertentie