Op het terrein Linge II Zuid staat ook een autobedrijf, tegenover het terrein staat korenmolen Nooit Volmaakt
Op het terrein Linge II Zuid staat ook een autobedrijf, tegenover het terrein staat korenmolen Nooit Volmaakt Gemeente Gorinchem

VVD zet vraagtekens bij horeca op Linge II Zuid

6 maart 2021 om 09:19 Overig

GORINCHEM Bij de herontwikkeling van Linge II Zuid is het niet verstandig onbeperkt horeca toe te voegen, zo waarschuwde VVD raadslid Jaap Wientjes. Voor de horeca in de stad kan dat mogelijk ongewenste effecten hebben. De VVD pleitte vooral voor de bouw van kleine wooneenheden op het perceel aan de Linge.

Donderdagavond sprak de raad over de uitgangspunten voor de herontwikkeling van de locatie aan de Linge, dicht tegen de historische binnenstad. Op het terrein van het Rijksvastgoedbedrijf staan de oude bedrijfshallen van De Vries Robbe. Diverse initiatiefnemers zoals Rotonde & Co en John Stoop van de stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbe zien op de plek kansen voor herontwikkeling. Ze maakten daarvoor al een opzet en doopten het plan ‘van puist naar parel’. In september kwam het terrein te koop, maar de verkoop is nu on hold gezet door het Rijksvastgoedbedrijf. ,,Het is nu geen complimentengebied, we zijn blij dat het Rijksvastgoed bedrijf de verkoop on hold heeft gezet en willen dit stukje stad graag aantrekkelijker maken”, zo hield wethouder Ro van Doesburg de raad voor. Het terrein is deels vervuild en de bestaande loodsen zijn in slechte staat, het terrein vormt wel onderdeel van het beschermde stadsgezicht.

KANOVERHUUR Na een korte presentatie mochten raadsleden vertellen wat ze belangrijk vinden voor de herontwikkeling. Meerdere raadsleden pleiten voor recreatie op die plek. Dat bracht raadslid Jaap Wientjes tot zijn waarschuwing over de horeca. ,,We moeten oppassen dat dat niet tegen elkaar in gaat werken met horeca in de stad”. De VVD’er pleitte vooral voor de bouw van kleine wooneenheden op het perceel aan de Linge, omdat er grote behoefte is aan woningbouw. Ook wil hij geen geld van de gemeente stoppen in de herontwikkeling. Everdien Hamann noemde eveneens woningbouw en mogelijk een broedplaats voor kleine bedrijven. Als vorm van recreatie zag ze kansen voor kanoverhuur, het terrein ligt aan de Linge. Eva Dansen (SP) zag ook kansen voor cultuur met de ‘miljoenen die we nu in de Nieuwe Doelen stoppen’. Op 15 april praat de raad verder over de herontwikkeling van het terrein. De initiatiefnemers van het plan ‘van puist naar parel’ houden woensdag 10 maart een presentatie over hun plan. 

MOLENBIOTOOP De nota van uitgangspunten die samen met de raad wordt gemaakt, wordt straks door het Rijksvastgoedbedrijf toegevoegd aan de verkoopinformatie van het terrein. Gemeente en provincie Zuid-Holland hebben voor het opstellen van die nota een externe procesbegeleider ingehuurd. Voor de herontwikkeling moet onder andere rekening gehouden worden met de molenbiotoop, de waterkerende dijk en het verkeer. Gezien de moeilijke bereikbaarheid van het terrein pleitten enkele raadsleden voor een autoluw gebied.

advertentie
advertentie