Buiten de Waterpoort wordt binnenkort gestart met cameratoezicht
Buiten de Waterpoort wordt binnenkort gestart met cameratoezicht Stad Gorinchem

Gorinchem krijgt cameratoezicht Buiten de Waterpoort

20 maart 2021 om 10:40 Overig

GORINCHEM De gemeente Gorinchem start een proef met cameratoezicht Buiten de Waterpoort. Het gaat om een periode van maximaal een jaar. Het cameratoezicht is een wens die al langer leeft bij de raad omdat sprake zou zijn van onveilige situaties op die plek.

Uit een recente enquête bleek echter dat de onveiligheid Buiten de Waterpoort vooral subjectief is omdat nauwelijks incidenten zijn gemeld. Toch is de gemeente bereid om cameratoezicht in te stellen in het belang van de sociale veiligheid. Het gaat niet om livebeelden en om de privacy te waarborgen mogen de beelden niet langer dan 28 dagen worden bewaard. Burgemeester Reinie Melissant gaat nog in overleg met de politie en het OM wie de camera’s gaat plaatsen. Dit kan zowel door de gemeente als door de politie, ook is nog geen keuze gemaakt voor mobiele camera’s en koop of huur. Extra kostenpost bij cameratoezicht is het uitlezen van de beelden door de politie.

VEILIGHEID VROUWEN Overigens hangen in de stad al veel camera’s, zoals op de Grote Markt, bij het Stadhuis, in het stationsgebied, de parkeergarages Kweeklust en Kazerneplein en bij de stadsafsluitingen. Doel van het cameratoezicht verschilt wel, zo kan het gaan om veiligheid, de rechtsorde of om handhaving van de openbare orde. Om het beleid rond cameratoezicht beter af te stemmen werkt de gemeente nu aan camerabeleid, dat najaar 2021 door de raad wordt vastgesteld. Raadslid Janneke Oversteeg (CDA) vroeg of in de enquête over de veiligheid Buiten de Waterpoort specifiek aandacht aan de veiligheid van vrouwen is besteed. ,,Als ik aan het hardlopen ben, kijk ik zelf ook weleens over mijn schouder”, zo liet ze weten.

WAPENINCIDENTEN Naast het cameratoezicht sprak de gemeenteraad donderdagavond ook over het actieplan Jongeren & Wapens. Gorinchem sloot aan bij dit landelijk actieplan om het wapenbezit onder de jongeren terug te dringen. Één van de aanleidingen om aan te sluiten is het parkincident in 2019. Toch is in de stad geen sprake van een jongerenprobleem zo liet burgemeester Melissant weten. Grosso modo gaat het goed met de jongeren. Ook kent Gorinchem geen rivaliserende jongerengroepen. Hoewel jongeren veelal gesloten zijn over het wapenbezit, lijken in Gorinchem incidenten met wapens onder jongeren zeldzaam. Zo vonden in 2019/2020 45 registraties van wapenbezit plaats. In 2019 werden twee minderjarigen en in 2020 drie minderjarigen aangehouden voor verboden wapenbezit, zo registreerde de politie. Raadslid Ilhan Tekir vroeg zich dan ook af of ‘van een mug geen olifant’ wordt gemaakt. ,,In het actieplan staat dat het aantal wapenincidenten met 25 procent moet worden teruggedrongen, wat betekent dit voor Gorinchem?” Op die vraag kwam geen duidelijk antwoord. Met het actieplan Jongeren & Wapens wordt vooral ingezet op preventie. Zo worden lessen gegeven op scholen, is er de campagne #NoShank om wapenbezit terug te dringen en wordt dit najaar een wapen inleveractie gehouden.

Wijkagent Mark den Hartog laat wapens zien die in beslag zijn genomen en/of voor leerdoeleinden worden gebruikt.
advertentie
advertentie