Deze voormalige boerderij aan de Arkelsedijk is omgebouwd voor huisvesting arbeidsmigranten
Deze voormalige boerderij aan de Arkelsedijk is omgebouwd voor huisvesting arbeidsmigranten Hannie Visser-Kieboom

Aantal arbeidsmigranten in Gorinchem is onbekend

Overig

GORINCHEM De gemeente Gorinchem weet niet hoeveel arbeidsmigranten in de stad wonen. Schattingen variëren van 1500 tot 2700 arbeidsmigranten. In de gemeentelijke basisadministratie (GBA) staan 557 mensen ingeschreven.

In een recent rapport over huisvesting arbeidsmigranten in de regio (Molenlanden, Vijfheerenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem) worden evenmin concrete aantallen genoemd. De vier gemeenten willen liefst regionaal beleid ontwikkelen voor de huisvesting. In Gorinchem zelf woont het merendeel van de arbeidsmigranten in de binnenstad. Volgens de huidige bestemmingsplannen is het lastig in huisvesting te voorzien in de wijken, omdat daar alleen sprake is van huisvesting van huishoudens. Vorig jaar is wel een boerderij aan de Arkelsedijk omgebouwd tot huisvesting voor arbeidsmigranten.

Vorige week sprak de raad over het regionale rapport en nieuw beleid voor huisvesting in Gorinchem. In een enquête onder 172 bedrijven lieten slechts drie bedrijven weten dat ze met arbeidsmigranten werken. Voor raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) aanleiding om te vragen hoe groot het probleem nu eigenlijk echt is. Ilhan Tekir (D66) ziet kansen in transformatie van kantoren voor huisvesting van de arbeidsmigranten. SP raadslid Eva Dansen noemde het voormalige belastingkantoor als mogelijke locatie voor arbeidsmigranten. Zij vroeg de gemeente ook wat avontuurlijker te kijken dan alleen naar de binnenstad. Indien bestemmingsplannen huisvesting in de wijken uitsluit, kunnen deze altijd gewijzigd worden door de gemeenteraad, zo hield ze wethouder Ro van Doesburg voor.

advertentie