Afgelopen zomer werd het Zomerfeest noodgedwongen ZomerTerras. Maar iedereen wil natuurlijk gewoon weer een echt festival
Afgelopen zomer werd het Zomerfeest noodgedwongen ZomerTerras. Maar iedereen wil natuurlijk gewoon weer een echt festival Etienne Hessels

Geen garantieregeling voor Zomerfeest Gorinchem; organisatie zoekt naar wat wél mogelijk is

29 maart 2021 om 14:09 Overig

GORINCHEM Gaat het Zomerfeest Gorinchem dit jaar wél door? Dat is zeer de vraag nu blijkt dat de Stichting Zomerfeest Gorinchem is uitgesloten van de garantieregeling voor de evenementenbranche. Het hangt er nu vanaf of de organisatie de risico’s voldoende krijgt afgedicht, vertelt Ard Blom, voorzitter van de Stichting Zomerfeest Gorinchem (namens de Groenmarkt).

door Louis van Oort

Afgelopen jaar werd het reguliere zesdaags festival afgelast. Deze keer had de stichting haar hoop gevestigd op het ministerie van Economische zaken die met een garantieregeling voor de evenementensector kwam, zodat de organisatoren in ieder geval een begin konden maken met de organisatie van hun evenement, zonder zich constant zorgen te hoeven maken over de financiële risico’s in deze onzekere coronatijden. Helaas gaat dát feest niet door. Allereerst geldt de regeling niet voor gratis evenementen, wat het Zomerfeest strikt genomen is. ,,Maar daar hadden we misschien nog wel een mouw aan kunnen passen”, stelt Ard Blom.

ANNULERINGSVERZEKERING Een niet te omzeilen klip betreft echter de regel dat je ook niet voor de regeling in aanmerking komt als je de afgelopen twee jaar geen annuleringsverzekering voor je evenement had afgesloten. Dat is iets wat bij grote evenementen (Pinkpop etc) wel gebeurt, maar bij kleinere vaak niet. Zo ook in Gorinchem. ,,De overheid heeft er dus voor gekozen de grote organisatoren te ondersteunen en niet zozeer het lokale evenement in de regio.”

GEEN SLACHTOFFERROL Blom wenst echter niet in de slachtofferrol te kruipen en bekijkt met de Stichting wat er nog kan: ,,Als je naar de omstandigheden kijkt, sta je er beter voor dan vorig jaar rond deze tijd. Niemand wist toen wat er ging gebeuren. In juni kregen we te horen dat er weer wat mogelijk was en hebben we in 6 weken tijd het ZomerTerras uit de uit de grond gestampt. Ik denk dat verder weinig evenementen in Nederland een coronaproof vergunning voor 600 man voor elkaar hebben gekregen. Maar ik weet niet of je daar nu weer de handen voor op elkaar krijgt. Iedereen wil toch echt gewoon het Zomerfeest.” Blom ziet in dat geval een Fieldlab-achtige setting voor zich, waarbij mensen na een negatieve test of vaccinatie toegang krijgen tot het festival.

SPONSORS EN IDEEËN Om het Zomerfeest toch van de grond te krijgen, moeten risico’s afgedicht worden. ,,Staan er partijen garant? Kun je afspraken maken met leveranciers dat je op het laatste moment leveringen kunt afzeggen? En je hebt natuurlijk sponsors nodig. Hier moet je de juiste balans in vinden. Mensen die hierin hulp kunnen bieden of ideeën hebben kunnen contact opnemen met de organisatie via info@zomerfeest.nl.”

Tot slot zegt Blom dat de stichting ook erg open staat voor samenwerking met andere partijen. ,,Om het Zomerfeest te realiseren, heb je nu de stuwkracht van de gemeenschap nodig. Hoofdoel is toch het maatschappelijk nut en het is wat mij betreft zeer nuttig dat je als gemeenschap leuke dingen kunt doen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie