Afbeelding
Mariëngaarde

Schrijfster Annette van der Plas op bezoek bij basisschool Mariëngaarde Gorinchem

19 oktober 2021 om 12:24 Overig

GORINCHEM Ter ere van de kinderboekenweek bracht schrijfster en recensent Annette van der Plas uit Vuren donderdag een bezoek aan drie klassen van basisschool Mariëngaarde in Gorinchem. Ze was uitgenodigd om over haar werk te vertellen en te laten zien hoe je schrijver kunt worden. Het bezoek is onderdeel van “Tussen Kunst en Streets”, een project waarin kunst en cultuur centraal staat binnen de school en waar de Gorcumse kunstenaar Georgios Lazakis bij betrokken is.

De kinderen ontdekten onder meer waarom lezen zo leuk is: Je kunt heerlijk wegdromen, maar dan met je ogen open. Annette vertelde wat je nodig hebt om een goed verhaal te schrijven en gaf allerlei tips. Zo is het handig te bedenken welk probleem er in je verhaal moet worden opgelost. Tenminste, als je niet wilt dat je verhaal saai wordt. 

DE GEHEIME SCHUILPLAATS Ze vertelde daarbij ook over het ontstaan van “De Geheime Schuilplaats”, haar avontuurlijke jeugdboek met het thema Vrijheid. Daarin ontdekken twee kinderen met een detectivebureau de verhalen van neergestorte piloten uit WO2 in onze regio. De kinderen herkenden veel plaatsen uit het boek, zoals de dijk en de rivier en voelden zich daardoor extra betrokken bij het verhaal. Ze knutselden “leeshappers”, ontcijferden geheimschrift en deden mee aan een wedstrijd. Ook kregen ze allemaal een persoonlijke handtekening en tekst van de schrijfster mee naar huis. Dat dit gewaardeerd werd, bleek uit de reacties van de leerlingen: ,,Die bewaar ik voor altijd,” reageerde één van hen bijvoorbeeld enthousiast.

Ook Youtuber en filmmaker Alwin Ritstier gaf een workshop en hij schoof ‘s middags aan voor het opnemen van een podcast samen met twee leerlingen van Mariëngaarde. De kinderen mochten van alles vragen aan Alwin, Annette en Georgios. Vorige week was schrijver Abdelkader Benali te gast op school en in de podcast om met leerlingen van de Mariëngaarde door te praten over onder andere hun toekomstdromen.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie