Zonnepanelen op de rioolwaterzuivering in Gorinchem
Zonnepanelen op de rioolwaterzuivering in Gorinchem Hannie Visser-Kieboom

Batterij slaat zonnestroom op voor rioolwaterzuivering in Gorinchem

9 juni 2022 om 14:05 Overig

GORINCHEM Op de rioolwaterzuivering in Gorinchem is woensdag gestart met de pilot van AquaBattery voor stroomopslag in een batterij. Op de zuivering van Waterschap Rivierenland ligt een zonnepark dat met 2700 panelen duurzame elektriciteit opwekt. De grootste uitdaging is om de productie van de zonnestroom aan te laten sluiten bij de behoefte aan stroom. Als pilot is nu een batterij ontwikkeld voor de overtollige stroom.

Het afstemmen van stroomopwekking en behoefte is vaak lastig. Daarom heeft AquaBattery onder andere samen met Waterschap Rivierenland als pilot een batterij om de overtollige stroom op te slaan ontwikkeld. Zo hoopt het waterschap Rivierrenland het rendement van het zonnepark te vergroten, minder gebruik te maken van het vaak overbelaste stroomnetwerk en verstoringen op het zonnepark te voorkomen. Daarnaast heeft het een positief effect op de CO2-uitstoot.  

WATER EN ZOUT Waterschap Rivierenland is samen met enkele andere partijen in 2018 met het bedrijf AquaBattery deze pilot gestart. De BlueBattery is een innovatie die voortdurend in ontwikkeling is en waarbij elektriciteit opgeslagen wordt in een waterbatterij. Water en zout worden hierbij als milieuvriendelijk opslagmedium gebruikt. De opstelling bestaat uit een aantal vloeistoftanks en gestapelde membranen. De opslag van elektriciteit vindt plaats via de zogeheten concentratie-gradiënten zout/zoet-water en zuur/basisch-water middels membranen. De batterij kan steeds weer worden opgeladen en ontladen. Tijdens het officiële startmoment op de zuivering werd een rondleiding gegeven om de duurzame zoutwatertechnologie en de toepassing van de langdurige opslag toe te lichten. Wanneer de pilot succesvol in werking is, kan worden bezien of verder opschalen mogelijk en wenselijk is.

advertentie
advertentie