Speeltuinvereniging de Lingewijk kreeg strenge regels opgelegd bij haar jubileumfeest
Speeltuinvereniging de Lingewijk kreeg strenge regels opgelegd bij haar jubileumfeest Hannie Visser-Kieboom

Raad pleit voor minder strenge regels voor feestjes bij buurthuizen en speeltuinverenigingen

Overig

[GORINCHEM] De gemeente moet voor para commerciële organisaties minder strenge regels toepassen bij feesten en partijen. Stadsbelang, PvdA, SP en Democraten Gorinchem dienden daartoe donderdagavond twee moties in. Burgemeester Reinie Melissant toonde zich bereid om na de zomer verder te spreken over aanpassingen in beleid.

Aanleiding voor de moties was de hartenkreet van speeltuinvereniging Lingewijk op de zeepkist tijdens de vorige raadsvergadering. De vereniging deed daar uit de doeken hoe ze door de gemeente was beknot door strikte toepassing van de regelgeving bij het vieren van haar eigen jubileumfeestje. Democraten Gorinchem pleitte voor onderzoek naar invoering van een knipkaart voor para – commerciële instellingen (buurthuizen, speeltuinverenigingen, kantines) om accommodaties een aantal keren per jaar open te stellen voor feesten, vieringen, bijeenkomsten zonder uitgebreide en ingewikkelde vergunningsaanvragen. Als voorbeeld noemde de partij een knipkaart en de aanpak ‘Verlaatje’ van Rotterdam Sportsupport. Raadslid Kees van Willigen haalde daarbij het voorbeeld aan dat hij had opgepikt bij de opening van Centraal Punt. ,,Accommodaties mogen niet zomaar feesten en partijen houden, maar het bleek dat de gemeente verschillend omging met de maatschappelijke accommodaties. Om meer structuur te geven is onderzoek nodig of het zonder vergunningsaanvraag kan. Iedereen begrijpt dat je een feest niet om elf uur ’s avonds wilt stoppen.” ikkelde vergunningsaanvragen. Als voorbeeld noemde de partij een knipkaart en de aanpak ‘Verlaatje’ van Rotterdam Sportsupport. 

VERLAATJE Stadsbelang, PvdA en SP spraken over twaalf feesten per jaar, die slechts deels gerelateerd zijn aan hun hoofdactiviteit, ook deze partijen haalden het voorbeeld van het ‘Verlaatje’ in Rotterdam aan ,, Binnen de stichting en/of vereniging wil je soms een activiteit organiseren “anders” dan voor je eigen vereniging. Denk hier bijvoorbeeld bij aan een bijeenkomst voor één van de partners van je vereniging of een bruilofts-, verjaardags- of jubileumfeest. Om bij dergelijke bijeenkomsten alcohol te mogen schenken, muziek te draaien of aangepaste openingstijden te hanteren heb je dan een incidentele ontheffingsvergunning nodig”, zo schrijven de drie partijen in hun motie. 

Burgemeester Reinie Melissant gaf aan dat de strekking van de moties hetzelfde is en zegde toe om het horecabeleid tegen het licht te houden, maar ook de APV, accommodatiebeleid en bestemmingsplan. Ze wil de uitzonderingen voor incidentele para commerciële activiteiten na de zomer verder bespreken met de raad.

advertentie
advertentie