Bob Aartijk met het schilderij van H.A. Ravenswaaij bij de Schuttersgracht
Bob Aartijk met het schilderij van H.A. Ravenswaaij bij de Schuttersgracht Dick Bosch

Lentetafereel van Ravenswaaij na 50 jaar zwerven weer thuis

Overig

[GORINCHEM] Soms gaat het bezit van een kunstwerk gepaard met een mooi, persoonlijk verhaal. Zo ook het schilderij Lentetafereel van kunstenaar H.A. Ravenswaaij, dat op ludieke wijze in privébezit is gekomen van Bob van Aartijk (38).

Bob, zoon van de toenmalig fotospeciaalzaak Van Aartijk in de Gorinchemse Gasthuisstraat, raakt bekend met de werken van Ravenswaaij als hij in zijn vroege jeugdjaren over de vloer komt bij Marcus en Marijke, respectievelijk zoon en schoondochter van de beroemde schilder. Later, in de jaren 90 van de vorige eeuw, besluit men een boek te maken over Ravenswaaij met afbeeldingen van diens kunstwerken. Veel van zijn schilderijen worden op dat moment geëxposeerd in het Gorcums museum. Aan Bob en zijn vader de schone taak om alle schilderijen naar de fotostudio te brengen. Naast de schilderijen uit de tentoonstelling worden ook exemplaren uit particuliere collecties gefotografeerd. Het boek “H.A. Ravenswaaij 1891 – 1972 Kunstschilder, dichter” wordt uiteindelijk in 1998 uitgebracht. Het is in die periode dat de interesse voor de werken van de fijnschilder echt tot leven komt bij Bob.

Het voorjaarstafereel is een prachtig werk, met die voor de Schuttersgracht zo typerende roze bloesem

CATAWIKI Jaren later loopt Bob welhaast bij toeval op Catawiki aan tegen een Ravenswaaij, op dat moment in particulier bezit in Duitsland. Iets in het schilderij met de naam Lentetafereel komt Bob bekend voor. Hij raadpleegt het boek en komt tot de ontdekking dat Ravenswaaij de Gorinchemse Schuttersgracht in zowel lente- als in wintertafreel heeft vereeuwigd. Bob: ,,Het voorjaarstafereel is een prachtig werk, met die voor de Schuttersgracht zo typerende roze bloesem. Ik was direct gefascineerd door het schilderij, te meer ook omdat dit werk helemaal niet bekend was.”

ZOLDERS Enthousiast over zijn ontdekking besluit Bob te bieden op het schilderij. Tot zijn blijdschap blijkt hij uiteindelijk de hoogste bieder. Hij ontmoet de Duitse verkoper, die hem vertelt dat het olieverfschilderij een tijd door Duitsland heeft gezworven en daar zelfs enkele jaren op zolders heeft doorgebracht.

SCHOONMAKEN En zo kwam het dat Bob nu in het bezit is van een echte Ravenswaaij, de kunstenaar die al sinds zijn jeugdjaren als een rode draad door zijn leven loopt. Het schilderij staat niet in het boek, en dat maakt het voor Bob extra bijzonder. ,,Ik ga het laten schoonmaken, want het is immers al ruim 50 jaar oud en heeft in zijn omzwervingen door Duitsland best wat meegemaakt. En daarna krijgt het een mooie plek in mijn huis, samen met het boek.”


De werken van H.A. Ravenswaaij zijn nog tot 18 september te zien in het Hamel museum

advertentie
advertentie