In het midden Maarten Venhovens, voorzitter COC Gorinchem
In het midden Maarten Venhovens, voorzitter COC Gorinchem David Hulshof
Met video

Eerste Pride in Gorinchem begint met roze viering

17 september 2023 om 19:07 Overig

GORINCHEM In de eerste Pride in de Gorinchemse binnenstad liepen zaterdag tientallen mensen mee. De start was bij het stadhuis en via de binnenstad trok de kleurrijke stoet naar de Dalemwal voor een informatiemarkt en dragqueen verkiezing. De dag begon met een roze kerkdienst in het Luthers schuilkerkje.

Wie nog niet eerder over de drempel stapte bij het Luthers kerkje werd mogelijk verrast door de roze kerkbanken. Maar de banken hebben van oudsher deze kleur, het interieur werd zaterdagmorgen even extra roze gekleurd door een roze loper en roze vlaggetjes. Zo’n vijfentwintig mensen woonden de dienst bij. Ouderling Paulus van der Zee sprak bij aanvang van de bijeenkomst over het ‘schrijven van geschiedenis’ met de eerste pride in de stad. Voorganger Dirk Ophoff stond stil bij de functie van ‘schuilkerk’, een plek waar ooit katholieken werden getolereerd en die anno 2023 symbool stond voor de belofte tot verandering. Na het zingen van enkele liederen en een korte overdenking mochten de aanwezigen in alle stilte waxinelichtjes aansteken. De roze viering werd georganiseerd door de PKN wijkgemeenten Open Pastoraat, Johanneskerk, Oosterlicht en de Evangelisch Lutherse gemeente Gorinchem.

Eenmaal bij het stadhuis was het gedaan met de stilte; een DJ in een zilverkleurig Fiatje was het luidruchtige middelpunt van de mensen die zich verzamelende op het plein. Opvallend aanwezig ook een groot aantal agenten en beveiligers. Een veelheid aan regenboogvlaggen zorgde voor een kleurrijk geheel. Diverse raadsleden lieten zich fotograferen met de twee exentrieke dragqueens. De wethouders Eva Dansen en Fatih Polatli hesen de regenboogvlag bij het stadhuis. Daarna zette de stoet zich in beweging naar de Dalemwal. Ze werden nog even opgehouden doordat de Korte Brug omhoog ging voor een passerend jacht in de sluis. Dwars door de binnenstad trok de stoet naar de Dalemwal. Daar werd een informatiemarkt gehouden en een dragqueen verkiezing. Inmiddels heeft het COC aangekondigd dat de tweede Pride in Gorinchem wordt gehouden 21 september volgend jaar.


In de stoet veel regenboogvlaggen en kleurrijke kleding
De viering in het Lutherse schuilkerkje
Welkom bij de roze viering op de Langendijk
De roze lopen bij het schuilkerkje
Opstopping bij de Korte Brug vanwege een passerend jacht
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie