Afbeelding
Betonstaalmatten

Waarvoor worden betonstaalmatten gebruikt?

Partnercontent

Betonijzer is onmisbaar voor vele bouwwerken. Vaak komt dit in de vorm van betonstaalmatten: ijzeren draadconstructies gemaakt in een schaakbordvorm. Deze worden in beton aangebracht als wapening. Hiermee wordt extra draagkracht en veiligheid geboden, en scheuren verminderd. Betonstaalmatten bestaan in verschillende soorten maten met elk hun eigen specifieke toepassingen. Maar betonstaalmatten worden inmiddels voor meer gebruikt dan enkel gebouwen. We leggen uit waar betonijzer zoal voor gebruikt wordt.

Verschillende soorten betonstaalmatten
Er bestaan verschillende soort betonstaalmatten, en het is nuttig om het onderscheid daartussen te benoemen. Standaardmatten zijn aan zowel de brede als de lange zijde voorzien van laslengtes, zodat ze goed op elkaar kunnen worden aangesloten. Aanvullende dubbele bewapening is niet nodig wanneer je standaardmatten gebruikt voor fundering van een vloer. Dan heb je lettermatten. Deze zijn feitelijk gebogen, wat een aantal voordelen biedt. Ze kunnen in korte tijd vervaardigd worden, waardoor ze goedkoop zijn. Ook het leggen kan relatief snel gebeuren. Uiteraard zijn het sterke matten die uitstekend geschikt zijn om beton te wapenen. Speciaalmatten zijn betonstaalmatten die specifiek voor een project ontworpen zijn, wat ze ook meteen duur maakt. Als laatste zijn er nog gegalvaniseerde betonstaalmatten. Dit is de meest duurzame variant, door de galvanisatie van de staaldraden die toegepast wordt voordat het beton gegoten wordt. Hierdoor blijven de staaldraden roestvrij. Ze zijn goed bestand tegen heftige weersomstandigheden.

Fundering
Zoals we net al schreven, zijn betonstaalmatten onmisbaar in de bouw, waar het hoofdzakelijk dient voor het wapenen van beton. Dit is nodig omdat beton wel goed bestand is tegen drukkrachten maar helaas niet zo zeer tegen trekkrachten. Deze trekkrachten zorgen voor scheuren in het beton. Betonstaalmatten zorgen ervoor dat het beton beter bestand is tegen trekkrachten. Het is niet zo dat er daardoor helemaal geen scheuren ontstaan, want dat is een realiteit van beton die al bij het drogen ontstaat. Wel weten staalmatten dit fenomeen een stuk te reduceren.

Meubels
In eerste instantie denk je groot bij beton, namelijk aan toepassingen in de bouw van grote gebouwen. Maar betonijzer zelf is veelzijdiger dan dat. Naast fundering kan het ook uitstekend verwerkt worden in meubilair. Hele meubels kunnen gevormd worden door betonijzer, maar het kan natuurlijk ook in combinatie met andere materialen gebruikt worden, zoals hout, glas en natuurlijk beton. Denk dan bijvoorbeeld aan een toepassing als tafelpoot of stoelpoot.

Decoratie in huis
Kleine stukken betonijzer kunnen ook gebruikt worden als praktische decoratie in huis. Je kunt er een rek van maken waar je zaken aan kunt ophangen. Bijvoorbeeld kleine plantenpotjes of rekjes, of kaarten met behulp van wasknijpers. Ook kun je er haken aan hangen, zodat je jassen of theedoeken eraan kunt ophangen. Ook aan de buitenkant van je huis kun je een stuk betonstaalmat ophangen als rek voor decoratie. Het leent zich prima om planten aan te hangen, bijvoorbeeld.

In de tuin
Ook in de tuin kunnen betonstaalmatten prima van pas komen. Het is zeer geschikt om een schutting van te maken, of een hek. Daarbij kun je het kaal laten als je dat wilt, maar je kun ook stenen toevoegen als opvulling tussen twee betonstaalmatten. Het leent zich ook uitstekend om een klimopplant tegenaan de laten groeien. Je zou dus een schutting kunnen maken van betonstaalmatten en het zicht afdekken door er meerdere klimopplanten tegenaan te laten groeien. Voor deze toepassing open en bloot buiten gebruik je het beste gegalvaniseerde betonstaalmatten. Deze zijn het beste bestand tegen allerlei weersomstandigheden, omdat ze niet gaan roesten. Daarmee is je hek of schutting niet alleen duurzamer, maar blijft deze ook langer mooi.

advertentie
advertentie