Afbeelding
Tuindeur

Tips voor het kiezen van een tuindeur

2 juli 2020 om 16:37 Partnercontent

Voor het creëren van privacy in de tuin denken de meeste mensen direct aan een schutting. Een logische keuze, maar ook een tuindeur zorgt ervoor dat je in alle rust van de tuin kunt genieten én dat ongewenste bezoekers niet zomaar naar binnen kunnen. Er is ontzettend veel keuze in tuindeuren, waardoor er altijd een deur is die past bij jouw wensen én natuurlijk jouw tuin. Ga je op zoek naar een nieuwe tuindeur? Dan helpen we je graag op weg bij het maken van de juiste keuze.  

Afmetingen van de tuindeur

Wellicht één van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een nieuwe tuindeur zijn de afmetingen en de ruimte die beschikbaar is voor de nieuwe deur. Ga je alleen lopend of met een fiets door de deur? Dan is een standaard tuindeur van 90 of 100 cm breed een goede keuze. Moeten er ook scooters of motoren door de deur? Dan heb je al snel een tuindeur nodig van 120 cm breed.

Om de deur te monteren is natuurlijk ook een kozijn nodig. Deze maak je van houten balken van ca. 4,5 of 5 cm breed. Daarnaast is het belangrijk 1 cm over te houden, zodat de deur open en dicht kan.

Enkele of dubbele tuindeuren

Heb je een nóg bredere doorgang nodig voor bijvoorbeeld een auto of caravan? Dan is het ook mogelijk te kiezen voor dubbele tuindeuren. Dit kan mooier zijn, maar ook nodig, omdat de doorgang wellicht te breed is voor één deur. Een ander voordeel van dubbele tuindeuren is dat je kunt kiezen voor twee verschillende breedtes. Dat is handig als je vooral lopend of met de fiets door de deur moet en slechts af en toe met een auto of caravan. Een smalle deur kan dan als loopdeur gebruikt worden en met de bredere tuindeur ernaast kan een brede doorgang gemaakt worden.

Draaiende tuindeur of schuifdeur

De meeste tuindeuren zijn gemaakt om open te draaien, net als binnendeuren. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een schuifdeur. Schuifdeuren voor buiten zijn sinds kort beschikbaar en zijn ideaal als er weinig ruimte is in en rond de tuin. Bovendien geeft een schuifdeur een wat robuuster karakter aan de tuin.

Materiaalsoort

Een andere tip is om van tevoren goed na te denken over het materiaal van de tuindeur. Dit bepaalt ook voor een groot deel de kosten. Als je een houten schutting hebt, is er meestal wel een tuindeur in dezelfde houtsoort verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grenen, vuren, douglas of hardhout. Een grenen tuindeur is het voordeligst is aanschaf, douglas is momenteel erg populair en een van de meest duurzame alternatieven is een hardhouten tuindeur, deze gaat langer mee, maar is ook wat duurder. Wil je liever geen tijd kwijt zijn aan het onderhoud van een tuindeur? Kies dan voor composiet! Dit materiaal is samengesteld uit kunststofvezel en houtvezel en heeft geen onderhoud nodig.

Weet je al welke tuindeur bij jou past? Bekijk dan ook eens het aanbod van Vandentop Tuinhout via vandentop.nl/tuindeuren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie