Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe gaat de accu van mijn auto langer mee?

16 augustus 2021 om 10:45 Partnercontent

Alles wat stroom verbruikt in de auto, wordt door de accu (batterij) gevoed, of het nou gaat om de radio en de telefoonoplader of de verlichting en de ruitenwissers. Op zijn beurt ontvangt de accu stroom van de dynamo zolang de motor draait. Een accu gaat ongeveer 4 - 6 jaar mee. In dit artikel lees je wat je kunt doen om de levensduur van je accu te verlengen en hoe je hem kunt laden, mocht hij leeg zijn.

Zorg goed voor je accu

Houd hem schoon: Dit voorkomt roest en bovendien garandeert het schoonhouden van de batterijpolen dat de batterij zijn lading handhaaft.

Zet overbodige apparatuur uit: Koppel elektronische apparatuur af wanneer deze niet gebruikt wordt.

Lange afstanden: De generator (dynamo) houdt de accu geladen. Bij het afleggen van korte afstanden wordt de accu niet volledig opgeladen omdat hij niet genoeg tijd krijgt om te schakelen van gebruik van zijn eigen vermogen naar de voeding door de dynamo.

Accu leeg: wat nu?

Er zijn verschillende oorzaken voor een lege batterij: de lichten vergeten uit te schakelen, bijvoorbeeld. De binnenverlichting aan laten is al genoeg om je accu leeg te laten lopen. NB: In de wintermaanden de auto niet te lang geparkeerd laten staan en er met enige regelmaat mee rijden kan veel accu-leed voorkomen. Het wordt ernstiger, wanneer een defect aan de accu zelf of aan de dynamo achter de panne zit. Hoe dan ook: om op gang te komen, maar ook om te kijken wat er precies aan de hand is, moet de accu eerst worden opgeladen. Daarbij komt een acculader goed van pas.

Hoe gebruik je de acculader?

Er zijn verschillende types van dit apparaat verkrijgbaar. Welke je ook gebruikt, volg altijd de bijgeleverde handleiding. Het gebruik van een acculader is overigens geen astrofysica. De algemene stappen zijn als volgt:

- Vind de accu, die kan direct onder de motorkap zitten, maar ook in de kofferbak of onder de vloerplaat. Lokaliseer de plus- en de minpool van de accu. Deze zijn overeenkomstig met + en - gemarkeerd.

- Voordat je de acculader op de auto aansluit, dient hij van het stroomnet afgekoppeld en uitgeschakeld te zijn.

- Verbind de rode klem van de lader met de pluspool van de accu en de zwarte klem met de minpool. Vergewis je ervan, dat ze goed vastzitten.

- Plaats de lader zo ver mogelijk van de accu vandaan als de kabels toelaten. Zet hem in geen geval op het motorblok.

- Sluit de acculader aan op het stroomnet en schakel hem aan. Stel hem op de gewenste spanning in.

- De duur van de laadprocedure hangt af van de laadstroom (ampèrage). Een aantal uren duurt het volledig opladen beslist en in veel gevallen een hele nacht.

- Wanneer de accu volledig geladen is, schakel de acculader uit (sommige laders doen dit automatisch). Haal hem uit het stopcontact en verwijder de kabels, de klem op de minpool eerst.

- In acute gevallen bieden startkabels uitkomst. Startkabels worden op de accu van een ander voertuig aangesloten. Het is belangrijk dat dit correct gebeurt: verbind de pluspool van accu van het hulpvoertuig met de pluspool van de lege accu met behulp van de rode kabel. Vervolgens sluit je de zwarte kabel aan op de minpool van de assisterende accu. Belangrijk: het andere uiteinde van de minkabel moet op de het massapunt van de pechauto worden aangesloten. Vervolgens start eerst het hulpvoertuig en na vijf minuten kan de pechauto starten. Nu kunnen de startkabels worden afgekoppeld: eerst zwart, dan rood.

Wanneer je accu in korte tijd weer leegloopt, is er meer aan de hand. Mogelijkerwijs moet het elektrolyt worden bijgevuld. Let wel, dat het hier om een uiterst agressief mengel gaat. Mogelijkerwijs ligt het probleem bij de dynamo, en is de accu zelf prima in orde. Beide gevallen zijn een zaak voor de vakgarage.

Vervanging van de accu is niet moeilijk. Deze klus houdt het los- en vastmaken van de accupolen in. Dat gebeurt in een bepaalde volgorde. Ben je hiermee vertrouwd, kun je dit zelf doen. Houd er wel rekening mee dat een oude accu moet worden ingeleverd voor recycling.

https://www.auto-onderdelen24.nl/batterij
https://nl.wikihow.com/De-accu-van-je-auto-opladen

advertentie
advertentie