Afbeelding
Foto: Shutterstock

De voordelen van kartonnen grafkisten

Partnercontent

Steeds meer mensen overwegen ook duurzaamheid als het aankomt op grafkisten, zo kiezen ze voor kartonnen grafkisten. Deze kisten zijn zoals je zou verwachten niet gemaakt van hout maar van karton. Dit maakt ze ook een stuk lichter dan reguliere kisten. Daarnaast maakt dat de kisten een stuk duurzamer. Duurzaamheid van een grafkist is natuurlijk een bijzonder geval. Het wordt namelijk “kort” na het hoofddoel verbrand of begraven. Het materiaal zelf is daarentegen zeker duurzaam. Het produceren van karton is namelijk niet heel milieubelastend.

Het kostenplaatje

Naast het milieuaspect van karton is het ook een relatief goedkoop materiaal om te produceren. Karton heeft namelijk een relatief makkelijk proces om te produceren, dit drukt enorm op de kosten en heeft gevolgen voor de product prijs van kartonnen grafkisten. Deze kisten hebben namelijk echt wel de bodemprijzen onder de grafkisten. Hierdoor zijn deze kisten uitermate geschikt voor iedereen. Of je nu zwemt in het geld of altijd maar net rond kan komen, een kartonnen kist kan altijd. Of je ervoor wilt kiezen is natuurlijk aan jezelf. Kies je ervoor wegens duurzaamheids redenen of wegens budget. Daarnaast kan een kartonnen grafkist een leidraad bieden in het rouwproces.

Het rouwproces

Niet iedereen gaat hetzelfde om met situaties als deze. De een wil betrokken zijn bij alles wat gebeurd, de ander wilt graag afstand. Kinderen hebben het in zulke tijden vooral zwaar omdat ze op jonge leeftijd nog snel emotioneel raken, daarnaast heeft het verlies van een familielid veel impact op een kind. Het kan voor sommige kinderen dan prettig wezen om nog een laatste vrolijke tekening te maken voor het verloren familielid. Door gebruik te maken van een kartonnen kist zou dit gemakkelijk op de grafkist zelf kunnen. Dit hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot de kinderen van de familie. Iedereen in de familie kan op deze manier nog een laatste afscheid nemen van de overledene. Zo zou iedereen op zijn of haar eigen manier een laatste eerbetoon kunnen maken.

Regelgeving

Nu klinken kartonnen grafkisten in eerste instantie misschien wat vreemd, maar met bovenstaande redenen zijn zulke kisten zo gek niet. Ze zijn zelfs behoorlijk logisch als je er over nadenkt. Echter zijn niet alle crematoriums net zo fan van deze kisten. Dit komt doordat een kartonnen kist minder toevoegt aan het verbrandingsproces. Dit is dan ook iets wat niet toegestaan wordt bij ieder crematorium. Het is daarom altijd verstandig om goed na te vragen of het crematorium zulke kisten wel toelaat. Voor een begrafenis daarentegen is een kartonnen kist prima geschikt en zul je in bijna alle gevallen geen enkel probleem ondervinden met de regels die op de begraafplaatsen gelden. Voor de zekerheid is het alsnog na vragen altijd verstandig.

advertentie