Afbeelding
Foto Kleinkunstig

Eigentijdse kunstworkshops voor middelbare scholieren

28 september 2022 om 00:00 Partnercontent

Ervoor zorgen dat je je school steeds weer vernieuwt op het gebied van kunsteducatie? Dat kan een behoorlijke crime zijn. En stilstaan is eigenlijk geen optie: kunst weerspiegelt de samenleving. Dus als de samenleving verandert, verandert de kunst mee. En in het verlengde daarvan is het kunstonderwijs ook continu in beweging. Als school is dit soms moeilijk bij te benen. Daarom kan het waardevol zijn om soms wat hulp van buitenaf in te schakelen. Bij Kleinkunstig organiseren we al sinds 2005 culturele en kunstzinnige workshops op scholen door heel Nederland. Eén van de scholen waar we in regio Gorinchem regelmatig komen, is het Gomarus College. Daar gaven we eerder al een workshop monotype design, 3D-printerpen tekenen, pinhole-fotografie en animatie.

Buiten de box

Als het gaat om kunstonderwijs, zien we dat veel mensen een beetje ‘blijven hangen’ in het oude: dans, muziek, theater en beeldende kunst. En dat is natuurlijk ook nog steeds hartstikke relevant én actueel. Maar wij zien in het contact met leerlingen ook het succes van de meer eigentijdse kunstvormen. Dan kun je denken aan digitale media en kunst en techniek. Workshops TikTok, podcast maken of vloggen sluiten bijvoorbeeld fantastisch aan bij het dagelijks leven van middelbare scholieren. En thuis kunnen vertellen dat je op school een VR-film gemaakt hebt? Dat is natuurlijk supertof. En ook binnen de klassiekere genres kun je kiezen voor een eigentijdse vorm. Denk bijvoorbeeld aan hiphopdans of rappen.

Een origineel cultureel zelfportret

Onze workshops passen perfect binnen de richtlijnen van het vak CKV. Doordat wij samenwerken met kunst- en educatieprofessionals uit alle disciplines die je je maar kunt bedenken, vullen wij het reguliere lesaanbod uitstekend aan. Zo hebben wij ook een aantal workshops die zich supergoed lenen voor het cultureel zelfportret voor CKV. Want natuurlijk kun je leerlingen schriftelijk verslag laten doen van hun culturele ontwikkeling, maar hoeveel leuker is het om hier een creatieve vorm voor te kiezen? Wij stimuleren leerlingen om hun culturele zelfportret te etsen, rappen of animeren.

Aandacht voor bijzondere gebeurtenissen

En culturele workshops op school doen meer dan alleen voorzien in een onderwijsbehoefte. Sommige gebeurtenissen vragen om wat extra aandacht. Hiervoor is alle ruimte tijdens een workshop of zelfs een volledige lessenserie. Op deze manier geven wij handen en voeten aan belangrijke maatschappelijke thema’s als vrijheid en racisme. Maar creatieve activiteiten kunnen ook een goede manier zijn om samen stil te staan bij grote gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld het eindexamen.

Deel dit artikel via:
advertentie