Afbeelding
Foto Pexels

Ondernemers achter het stuur: online vergaderen lijkt een trend

23 januari 2023 om 12:16 Partnercontent

Na het grootste, gedwongen thuiswerkexperiment ooit, zien we de drukte op de weg toenemen. Mensen zitten steeds meer in de auto voor woon-werkverkeer. Online vergaderen iets wat is blijven hangen na de pandemie, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Interpolis. De kans dat ondernemers deelnemen aan online vergaderingen in het verkeer, neemt dan ook toe. Uit de Interpolis Bedrijvenmonitor blijkt dat slechts een klein deel van de ondernemers een mobiliteitsbeleid heeft. En dat terwijl locatieonafhankelijk werken en de terugkeer naar kantoor een kans biedt om hier duidelijke afspraken over te maken.

Vergaderen achter het stuur

Autorijden en online vergaderen is geen goede combinatie. Toch neemt 40 procent van de ondernemers onderweg wel eens deel aan online vergaderingen. Ondernemers nemen in de auto, achter het stuur, ruim twee maal zo vaak deel aan een online overleg dan werknemers. En 24 procent van de ondernemers die wel eens deelnemen aan online overleg in de auto, doet aan videobellen. Het is lastig om goed op te letten in het verkeer en tegelijkertijd via je telefoon deel te nemen aan een videovergadering. De telefoon is dan ook de grootste afleider in het verkeer.

Hoe voorkomen we het?

In een groot deel van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol, blijkt uit een eerder onderzoek van Interpolis. Om te voorkomen dat je de telefoon pakt terwijl je achter het stuur zit, introduceerde Interpolis de app AutoModus. Deze app moedigt gebruikers aan om mobielvrij achter het stuur te zitten. Al meer dan 235.000 mensen maken inmiddels gebruik van deze app en nemen daardoor veiliger deel aan het verkeer.

Afspraken over mobiliteity

(Video)bellen is een activiteit die niet past bij goed opletten in het verkeer, aangezien het voor meer ongelukken kan zorgen. Met een toename van het woon-werkverkeer na het intrekken van het thuiswerkadvies en de blijvende trend van het online vergaderen, wat ook achter het stuur gebeurd, is het noodzakelijk dat er afspraken tussen werkgevers en werknemers worden gemaakt omtrent veilig deelnemen aan het verkeer. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over mobielvrij rijden, de spits vermijden en verplichte autoverzekeringen. Als ondernemer kan je zakelijke autoverzekeringen vergelijken om zo de beste te kiezen die bij jou en jouw bedrijf past. Maak ook afspraken over zakelijk rijden. Welke optie kies je? Kies je voor rijden in een privéauto, een auto op de naam van de zaak of voor zakelijk leasen? Dit zijn zaken die je in gedachten moet houden voor je autoverzekering.

Met de veranderende mobiliteit blijft het voor ondernemers belangrijk om aandacht te hebben en te houden voor deelname aan een veilig wegverkeer door werknemers. Maak dus heldere afspraken wanneer het gaat om veilig onderweg zijn. En niet te vergeten: geef zelf het goede voorbeeld. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie