Afbeelding
Foto: Unsplash

Hoe werkt een zwangerschapstest en zijn ze betrouwbaar?

8 mei 2023 om 14:46 Partnercontent

Zwanger raken en zijn is een bijzondere gebeurtenis en kan een grote impact hebben op je leven. Het is dan ook begrijpelijk dat veel vrouwen bij het vermoeden van een zwangerschap graag snel duidelijkheid willen hebben. Een zwangerschapstest is een veelgebruikte methode om te bepalen of je zwanger bent of niet. Heb je het gevoel dat je zwanger bent, bestel dan op bestealternatief.nl/goedkope-zwangerschapstest jouw zwangerschapstest. Maar hoe werkt een zwangerschapstest eigenlijk en hoe betrouwbaar is het resultaat? In dit artikel bespreken we de werking van een zwangerschapstest en de betrouwbaarheid ervan.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

De kosten voor een zwangerschapstest liggen vaak niet veel hoger dan een tientje. Niet zo gek dus dat je je afvraagt hoe zoiets nu eigenlijk werkt en sterker nog, ook zo goed al 100% betrouwbaar is (99,99%). Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid van het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG) in de urine. Dit hormoon wordt geproduceerd door de placenta nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden. Een zwangerschapstest kan pas worden uitgevoerd wanneer er voldoende hCG in de urine aanwezig is. Dit is meestal vanaf de eerste dag dat je menstruatie uitblijft. Je bent dan zo’n 4 weken zwanger, waardoor je met redelijke zekerheid kunt vaststellen dat je zwanger bent.

Verschillende soorten testen

Er zijn twee soorten zwangerschapstesten: de urinetest en de bloedtest. De urinetest is het meest gebruikelijk en kan thuis worden uitgevoerd. De bloedtest wordt doorgaans alleen uitgevoerd in het ziekenhuis of bij de huisarts.

Urinetest

Een urinetest wordt uitgevoerd met een zwangerschapsteststrip of een zwangerschapstestcassette. Je houdt de strip of cassette kort in de urine of plaatst deze onder de urinestraal. Na enkele minuten verschijnt er een streepje of een ander symbool op de test. Dit geeft aan of de test positief of negatief is.

Bloedtest

Een bloedtest wordt uitgevoerd door middel van een bloedafname. Het bloed wordt vervolgens onderzocht in het laboratorium. Een bloedtest kan al eerder aantonen of je zwanger bent dan een urinetest.

Betrouwbaarheid van een zwangerschapstest

Een zwangerschapstest is over het algemeen betrouwbaar als deze op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking goed te volgen en de test niet te vroeg uit te voeren. Als de test te vroeg wordt uitgevoerd, is er mogelijk nog onvoldoende hCG aanwezig in de urine en kan de test een negatief resultaat geven, terwijl je wel zwanger bent.

Zorg dat je tijdens je zwangerschap goed naar je lichaam luistert

De eerste weken van je zwangerschap heb je vaak nog niet het idee dat er daadwerkelijk iets gaande is. Logisch natuurlijk, aangezien het allemaal nog zo pril is, is het dus ook niet vreemd dat je nog van alles aan het doen bent. Wat we vooral veel zien, is dat veel vrouwen gewoon blijven sporten, fietsen en ook wandelen. Tegenwoordig is een loopfiets ook ontzettend populair. Het voordeel hieraan is, is dat je niet hoeft te trappen. Via zorghulpmiddeleninfo.nl/loopfiets-volwassenen kun je verschillende goede loopfietsen met elkaar vergelijken, zodat je zeker weet dat je er één kiest die past bij je eisen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie