De subsidie voor studio Peer en productiehuis Peeriscoop leidt tot vragen in de raad
De subsidie voor studio Peer en productiehuis Peeriscoop leidt tot vragen in de raad Peeriscoop

Subsidie voor studio Peer leidt tot vraagtekens bij oppositie

Podiumkunsten

GORINCHEM De oppositiepartijen SP, VVD, ChristenUnie/SGP en Gorcum Actief willen van het college weten waarom de toekenning van 120.000 euro subsidie voor Studio Peer en productiehuis Peeriscoop niet aan de raad is voorgelegd.

Op 11 november liet het college weten voornemens te zijn Studio Peer een subsidie van 120.000 euro toe te kennen. De oppositie liet toen al weten dat ze verbaasd was dat dit niet eerst aan de raad was voorgelegd. Het college stelt begrip te hebben voor die bezwaren en heeft vervolgens het bedrag in tweeën gesplitst, zodat het binnen haar bevoegdheid valt. Daar nemen de SP, VVD, ChristenUnie/SGP en Gorcum Actief geen genoegen mee en hebben het voorstel inmiddels geagendeerd voor de eerstvolgende raadsvergadering op 21 januari.

In januari 2020 liet Fred Delfgaauw van Studio Peer weten dat subsidie is aangevraagd in Gorinchem om zo meer kans te maken op een landelijke subsidie uit het Fonds voor podiumkunsten. Deze aanvraag is destijds afgewezen. Ook de landelijke subsidieaanvraag bij het Fonds voor podiumkunsten is afgewezen. De partijen willen nu weten waarom de gemeentelijke subsidie toen is afgewezen en of dat invloed heeft gehad op de afwijzing van de landelijke subsidie.

De nu toegekende gemeentelijke subsidie van 120.000 euro is bedoeld als transitievergoeding en stimuleringsbijdrage voor de verdere ontwikkeling van sociaal-culturele activiteiten in de stad. De oppositiepartijen willen vooral weten hoe het bedrag tot stand is gekomen en wat de criteria zijn voor het transitieplan.

advertentie