Lida Hagenaars: ,,Wij hebben er heel veel zin in het stuk te gaan spelen."
Lida Hagenaars: ,,Wij hebben er heel veel zin in het stuk te gaan spelen." Jos Huibers

YrroS! speelt Rainman, een adaptatie voor toneel van de wereldberoemde film

4 mei 2022 om 11:47 Podiumkunsten

GORINCHEM ,,Veel mensen hebben ons voor gek verklaard, dat wij ons waagden aan het theaterstuk Rainman, een adaptatie voor toneel van de wereldberoemde film. Dat is niet te doen, zeiden ze, daar gaan jullie je vingers aan branden."

door Jos Huibers

,,Mensen zullen er kritischer naar kijken, omdat ze het verhaal van de film kennen met zulke fantastische acteurs als Dustin Hoffman als de autistische Raymond en Tom Cruise als zijn louche broer Charlie. Maar wij wilden het heel graag spelen, omdat wij steeds zoeken naar uitdagingen en willen verrassen. Bovendien lag er een prachtig script, geschreven door Dan Gordon en vertaald door Jibbe Willems. We hebben heel hard gewerkt aan deze voorstelling en zijn overtuigd, dat het heel erg goed wordt. Het is met recht een komisch drama.”

GROTE REGIONALE FAAM Aan het woord zijn Lida Hagenaars en Tom Manussen, spelers van theatergroep YrroS!, die zich in de afgelopen elf jaar grote regionale faam heeft verworven met het met veel succes spelen van vele, zeer diverse, steeds verrassende stukken. Tom speelt in het stuk de rol van Charlie en Lida speelt maar liefst acht rollen. Om dat mogelijk te maken, is de hulp ingeroepen van videograaf en kunstenaar Astrid van der Velde, tevens docent aan de HKU in Utrecht. Zij heeft de filmbeelden opgenomen, die op een levensgroot scherm integraal onderdeel zijn van de voorstelling. 

Zo is het mogelijk, dat Lida in twee rollen tegelijk te zien is, een live op het toneel en een op het doek. Zo kan zij als het ware spelen met zichzelf. Tevens kunnen op het doek de locaties wisselen, immers van belang als je een roadmovie Rainman op toneel wil tonen. Het is zo gedaan, dat spel en filmbeeld elkaar verrassend versterken.

MILJOENENERFENIS Het verhaal is velen bekend: na het overlijden van vader, ontdekt de louche autoverkoper Charlie dat zijn onbekende 17 jaar oudere broer Raymond de miljoenenerfenis krijgt. Om aan het geld te kunnen komen, moet hij vriendschap sluiten met zijn zwaar autistische broer. Charlie neemt Raymond mee op een roadtrip naar Los Angeles. Uiteindelijk beseft Charlie hoe geldzuchtig hij is en betert zijn leven. Gaandeweg wordt hij een broer rijker.

,,Het stuk gaat niet op de eerste plaats over autisme, maar veeleer over vriendschap, de echte vriendschap, die tussen de broers ontstaat", zegt Lida. 

,,Ik zou liever van liefde spreken”, zegt Tom, ,,het is meer dan vriendschap. De mannen kennen elkaar niet, omdat vader de autistische Raymond heeft ‘opgeborgen in een tehuis’, lang voor de geboorte van Charlie. Vader sprak er nooit over.”

NATUURGETROUWE AUTIST De rol van Raymond, de Rainman, wordt gespeeld door Eric Schopman. Hij heeft dapper gezocht om een natuurgetrouwe autist neer te zetten en clichés te vermijden. Hierin had regisseur Martine Werners een belangrijke rol. ,,Je hebt een hoge status’, zei ze steeds, ,,je bent autonoom, niet onderdanig, niet zielig, niet deemoedig. Eric heeft zich goed voorbereid op deze moeilijke rol. Hij heeft mensen met autisme ontmoet en er veel over gelezen. En het resultaat mag gezien worden. De rol van de vriendin van Charlie wordt gespeeld door Jacky van der Vleuten.”

,,Wij hebben er heel veel zin in het stuk te gaan spelen. Het is echt een mooi verhaal, dat mensen meeneemt en ontroert. We spelen het zes keer, in Peeriscoop, op 6, 7, 8 en 13, 14 en 15 mei. Komt allen kijken, het is zeer de moeite waard. En het is nog gezellig ook in Peeriscoop."

Van harte aanbevolen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie