Gebruikers van SGS sportaccommodaties moeten sneller dan verwacht hun eigen boontjes doppen tijdens de gehuurde uren.
Gebruikers van SGS sportaccommodaties moeten sneller dan verwacht hun eigen boontjes doppen tijdens de gehuurde uren. Egbert Egberts

SGS: 'Er verandert voorlopig niets voor de verenigingen'

26 augustus 2019 om 11:46 Politiek

GORINCHEM Rob Koster, directeur van Stichting Gorinchemse sportaccommodatie kijkt terug op een onrustig weekje. De brief die hij vorige week verstuurde zorgde voor veel onrust bij de gebruikers van de sporthallen én de Gorcumse politiek. ,,Dat had niet gehoeven. Ik heb het een en ander wat ongelukkig geformuleerd waardoor er onrust is ontstaan. Dat had ik anders aan moeten pakken. Maar aan de andere kant; mensen hadden ook naar mij toe kunnen stappen om te vragen hoe het nu precies zat. Dan had ik het ze uit kunnen leggen, dat had een hoop gedoe kunnen voorkomen."

door Mirjam de Swart 

Wat is er nu precies allemaal aan de hand bij SGS? Eerder dit jaar besloot de gemeente dat de huurtarieven voor de sportclubs naar beneden moeten. Volgens Rob Koster loopt SGS door deze maatregel zo'n 38.000 euro aan inkomsten mis. ,,En dat zal op de een of andere manier opgevangen moeten worden. In het eerste jaar worden we voor de helft door de gemeente gecompenseerd. In het jaar daarop moeten we het volledig zelf op kunnen vangen. Het verminderd inzetten van zaalbeheerders is een van de opties, maar ook andere mogelijkheden om de kosten voor ons naar beneden te brengen willen we verder onderzoeken."

Maar toen kwam de hele 'operatie' in een stroomversnelling terecht. Twee zaalbeheerders vonden een andere baan en dienden hun ontslag in bij SGS. Koster: ,,Toen had ik ineens een fysiek probleem. 70 personeelsuren minder die niet zo een, twee, drie zijn op te vangen. Ik vind niet dat ik voor zo'n korte periode mensen aan kan nemen, omdat alles in 2020 toch weer op de schop gaat. Maar goed, dat is ons probleem, niet dat van de verenigingen. Ik heb toen een brief verstuurd en die heeft uiteindelijk voor heel veel commotie gezorgd. En dat was niet nodig geweest."

Want de brief was volgens Koster juist bedoeld om die onrust te voorkomen. ,,Onze missie is en blijft dat alle Gorcumers op een zo goedkoop mogelijke manier moeten kunnen sporten. Natuurlijk is het nooit onze intentie geweest om verenigingen aan hun lot over te laten. We gaan er intern voor zorgen dat er de komende maanden niks verandert voor de verenigingen. En voor een plan voor de jaren daarop gaan we met de verenigingen en de gemeente Gorinchem in gesprek. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing. Er moet een plan komen waar uiteindelijk iedereen zich in kan vinden."

Ook wethouder Joost van der Geest was geschrokken van de brief die door SGS was verstuurd. ,,Deze plotselinge ingangsdatum van 1 september 2019 is niet in lijn met de gemaakte afspraken en eenzijdig door SGS opgelegd aan de verenigingen. De gemeente is daar niet over geïnformeerd. We gaan hierover met SGS in gesprek," is aanvankelijk de reactie van de wethouder." Het eerste, volgens een woordvoerder van de gemeente, constructieve gesprek is inmiddels geweest en de wethouder gaat de raadvragen die door Hans van Mourik van Stadsbelang zijn gesteld zo snel mogelijk beantwoorden.

Ook Rob Koster kijk positief terug op het gesprek dat afgelopen donderdag tussen hem en de wethouder plaatsvond. ,,We hebben een hoop onduidelijkheden weg kunnen nemen. Samen gaan we werken aan een oplossing waar iedereen zich in kan vinden. Hier zullen de verenigingen en scholen die gebruik maken van de zalen ook bij worden betrokken. Uiteindelijk zal de toekomst uit moeten wijzen of het verminderd inzetten van zaalbeheerders een goede maatregel is. Daar kun je pas een oordeel over vellen als je er mee aan de slag gaat. Meten is weten, zeg ik altijd. En dan kun je wellicht alsnog tot de conclusie komen dat het anders moet."

Rob Koster heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij geen voorstander is van sporthallen zonder beheerder. ,,Een beheerder doet zoveel meer dan als EHBO'er aanwezig zijn. Ze zorgen voor het onderhoud van het gebouw, maken de wc's schoon, weten precies welk knopje waarvoor dient. Dat zal straks allemaal wel gaan veranderen. Zo'n beheerder is verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen in de sporthal. Ik denk dat iedereen zal gaan merken dat het toch wel een stuk lastiger is zonder zo'n beheerder. Persoonlijk ben ik van mening dat de gemeente het belang van de zaalbeheerders onderschat. Neem nu het certificaat Schoon en veilig dat wij onlangs in ontvangst mochten nemen. Zo'n certificaat is het bewijs dat je voldoet aan alle wettelijke eisen en procedures. Dat zal zonder zaalbeheerders een stuk moeilijker worden."

advertentie
advertentie