De raad debatteerde diep in de nacht over wethouder Dick van Zanten
De raad debatteerde diep in de nacht over wethouder Dick van Zanten Janus Visser

'Te hoge verwachtingen' van wethouder Van Zanten

20 december 2019 om 08:37 Politiek

GORINCHEM – Een van de belangrijkste politieke wetten is dat je nooit in een vlek moet wrijven. Bij het nachtelijke interpellatiedebat over de portefeuille financiën van wethouder Dick van Zanten leek de coalitie die les te zijn vergeten.

Alle coalitiepartijen beaamden namelijk volmondig dat wethouder Dick van Zanten te kort geschoten was tijdens de begrotingsbehandeling. Juist dat was reden voor de oppositiepartijen om het college aan het einde van de begrotingsraad van 7 november het dringende advies mee te geven financiën voortaan bij een andere wethouder onder te brengen. Fractievoorzitter Pierre Schefferlie van Democraten Gorinchem sprak zelfs over 'te hoge verwachtingen' van wethouder Dick van Zanten die tegen waren gevallen. Hij sprak van overbelasting vanaf het begin, die nu werd gecorrigeerd.

In de raadsinformatie brief van 4 december over een wijziging in de portefeuilleverdeling wordt gemeld dat 'het goed kunnen verwoorden bij een te grote werkdruk lastig is' en dat wethouder Van Zanten daar zelf ook van baalde. Ook werd het advies van de oppositiepartijen afgedaan als suggestie. Voor de oppositie was dat juist reden om een statement te schrijven en een debat aan te vragen over de portefeuille verdeling. Ook toonden ze zich teleurgesteld dat het college niet eerder contact had gezocht, maar pas na een maand het dringende advies afdeed met een raadsinformatiebrief. In het debat wilden ze vooral uitleg van het college over hoe de herverdeling van de portefeuilles tot stand was gekomen.

De raadsleden Marjo Molengraaf (ChristenUnie) en Attie Mager (VVD) spraken van een slechte brief die de wethouder juist verder beschadigde door het nadrukkelijk noemen van de naam van Dick van Zanten. Molengraaf greep daarbij terug op de begrotingsbehandeling waar de wethouder 'niet uit zijn woorden kon komen'. Wethouder Eelco Kraaijeveld gaf namens het college uitleg over de herverdeling van de portefeuilles. Hij sprak over indringende besprekingen en zegde toe te zoeken naar breder draagvlak in de raad.

advertentie
advertentie