Praat mee over nieuw subsidiebeleid gemeente West Betuwe

29 januari 2020 om 16:59 Politiek

GELDERMALSEN Door de fusie is er voor de gemeente West Betuwe nieuw subsidiebeleid nodig. Dit betekent dat er voor subsidieontvangers in de toekomst wat kan gaan veranderen. Daarom vraagt de gemeente hen, maar ook inwoners die mogelijk in de toekomst subsidie willen aanvragen, om nú al mee te denken. Bijvoorbeeld over de manier van subsidieverdeling en het simpeler maken van subsidieaanvragen. Meedenken kan tijdens drie bijeenkomsten in februari en maart.

De bijeenkomsten zijn het begin van een proces om tot definitief subsidiebeleid te komen. Wethouder Rutger van Stappershoef legt uit hoe dat proces eruitziet: ,,Na de gemeentelijke herindeling moet subsidiebeleid - zoals dat heet - geharmoniseerd worden. We gaan van drie verschillende beleidsstukken naar één nieuw beleid. Bestaande subsidies moeten we tegen het licht houden. Daar nemen we de tijd voor, om het goed te doen. We gaan eerst met elkaar, met onze inwoners, nadenken over de uitgangspunten en doelen. Wat willen we bijvoorbeeld subsidiëren? Wat willen we met subsidies bereiken? En hoe kunnen we de wensen die naar voren komen in het Bidbook zoveel als mogelijk waarmaken?"

UITGANGSPUNTEN Het Bidbook is een belangrijk hulpmiddel in het proces. Daarin staan de speerpunten. Namelijk het behouden en vergroten van de leefbaarheid in de kernen en het stimuleren van ontmoeting. Aan de hand van deze informatie heeft de gemeente alvast een conceptnota met uitgangspunten gemaakt. Organisaties die nu al subsidie ontvangen, zijn gevraagd om via een online vragenlijst hun mening te geven over deze uitgangspunten.

De uitkomsten van de vragenlijst worden bekendgemaakt tijdens drie bijeenkomsten:

  • Maandag 17 februari        Dorpshuis Asperen (Van Langerakstraat 6)
  • Donderdag 5 maart         Dorpshuis Tuil (Sint Antoniestraat 5)
  • Donderdag 12 maart         De raadszaal in het gemeentehuis in Geldermalsen (Kuipershof 2)

Deze avonden gaat de gemeente in gesprek met subsidieaanvragers en potentiële subsidieaanvragers, zoals verenigingsbestuurders en vrijwilligers. Gespreksleider is Cor Klein Herenbrink van Spectrum, een maatschappelijk adviesbureau. Van Stappershoef: ,,De inbreng deze avonden gebruiken we om het vervolgproces vorm te geven. We hopen natuurlijk op waardevolle input die ons kan helpen om nieuw subsidiebeleid op te stellen. Iedereen is welkom om mee te praten."

Aan de hand van vier verschillende thematafels wordt het gesprek aangegaan:

1. Thema 1: Hoe kan het subsidietraject worden verbeterd?

2. Thema 2: Wat zijn manieren van subsidieverdeling?

3. Thema 3: Hoe kunnen vrijwilligersorganisaties beter samenwerken?

4. Thema 4: Hoe kan wederkerigheid worden gestimuleerd?

Het nieuwe subsidiebeleid wordt pas in 2022 in de praktijk gebracht. Subsidieaanvragen voor 2021 worden nog beoordeeld op basis van de bestaande subsidieregelingen. Van Stappershoef: ,,Tijdens de avonden geven we geen antwoord op de vraag of en hoeveel subsidie organisaties en verenigingen in 2022 ontvangen. We staan nog aan het begin van het proces. De vraag is vooral om met ons mee te denken."

Aanmelden voor een van de avonden kan tot 6 februari via een digitaal formulier op www.westbetuwe.nl/subsidiebeleid. Op deze webpagina is ook de conceptnota met uitgangspunten te vinden. Professionele organisaties, zoals welzijnsorganisaties, die nu subsidie ontvangen, worden op een andere manier gevraagd om mee te denken.

advertentie
advertentie