In de gemeente Molenlanden staan al drie windmolens langs de A15
In de gemeente Molenlanden staan al drie windmolens langs de A15 Hannie Visser-Kieboom

Gorinchem en Molenlanden steggelen over Energie Strategie

31 mei 2020 om 22:11 Politiek

GORINCHEM – Zowel de gemeenteraad van Gorinchem als van Molenlanden hebben deze week nog geen besluit genomen over de Regionale Energie Strategie Alblasserwaard. Molenlanden vergaderde dinsdagavond over de RES en de Gorinchemse raad op donderdagavond.

De RES Alblasserwaard is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Molenlanden. In beide gemeenten werden de wethouders Teunis Jacob Slob (Molenlanden) en Eelke Kraaijeveld teruggestuurd naar de tekentafel. Molenlanden sprak van een te ambitieus programma.. De raad leek vooral huiverig voor plaatsing van windmolens en de aanleg van zonnevelden in de polder. Hoewel de diverse fracties moties en amendementen aankondigden werden deze nog niet ingediend. Molenlanden vergadert 16 juli verder over de RES.

Reden voor de Gorinchemse raad om besluitvorming eveneens uit te stellen, daarbij is nog geen nieuwe datum genoemd. ChristenUnie/SGP raadslid Marjo Molengraaf hield de wethouder voor dat ze al eerder had gewaarschuwd voor verschil van inzicht tussen beiden gemeenten over de RES. Everdien Hamann (Gorcum Actief) toonde begrip voor de vrees van de raad in Molenlanden en hield een warm pleidooi om het groene hart te beschermen tegen wind en zon. VVD, PvdA, ChristenUnie/SGP en Gorcum Actief riepen in een motie op om het draagvlak voor alle maatregelen te vergroten. Rutger van Breemen (Groen Links) kondigde een motie aan tegen kernenergie. SP’er Arjen van Houwelingen pleitte voor meer klimaatrechtvaardigheid.

In de RES is vastgelegd hoe de gemeente Gorinchem de opgelegde CO2 reductie wil gaan halen. De CO2 reductie moet in 2030 tenminste 49% zijn ten opzichte van het jaar 1990. In 2050 moet de regio energieneutraal zijn. Gekozen is voor een mix van wind- en zonne-energie in zoekgebieden rond de snelwegen en op daken van boerenschuren en bedrijven. Ook willen beiden gemeenten besparen op energie. Molenlanden en Gorinchem willen samen 1.150 Terrajoule (0,32 TWh) duurzaam opwekken. Windenergie bij bedrijventerreinen Gorinchem Avelingen oost en west is onderdeel van een landelijke pilot voor het realiseren van duurzame energie op rijksgronden. Dat liet wethouder Eelke Kraaijeveld weten bij de bespreking van de Regionale Energie Strategie Alblasserwaard. Maar eerst gaat hij in gesprek met de buurgemeente over de RES over mogelijke aanpassingen.

advertentie
advertentie