In het overleg risicojongeren worden jongeren besproken die afwijkend gedrag vertonen
In het overleg risicojongeren worden jongeren besproken die afwijkend gedrag vertonen Pixabay

Overleg risicojongeren kan ‘park’ incident niet voorkomen

21 januari 2021 om 11:48 Politiek

GORINCHEM Het overleg risicojongeren kan niet voorkomen dat incidenten plaatsvinden zoals in het najaar 2019 in het Gijsbert van Andelpark. Dat schrijft het college op vragen van de oppositie over het tijdelijk stopzetten van het overleg in 2018. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

VERWACHTING ,,In het licht van het parkincident willen we op geen enkele wijze de verwachting wekken dat het optreden van dit soort incidenten te voorkomen zou zijn”, zo stelt het college in een reactie op de vragen van de raadsleden Marjo Molengraaf(ChristenUnie/SGP) en Eva Dansen(SP). Zij stelden de vragen naar aanleiding van een informatieavond over jeugd- en jongerenwerk. De vraag naar de reden van het stopzetten kon toen niet beantwoord worden. Op 18 maart spreekt de gemeenteraad over de nasleep van het parkincident en cameratoezicht in de stad.

ZORGWEKKEND Reden voor het stopzetten van het overleg was het ontbreken van financiering bij de politie, ook de aangescherpte privacywetgeving was debet aan de beëindiging van het overleg, zo stelt het college in reactie op de vragen van de raadsleden. In het overleg werden risicojongeren besproken, waar zorgen over waren. Het ging om casussen die nog niet zwaar genoeg waren voor het Veiligheidshuis. De jongeren die betrokken waren bij het parkincident waren niet bij allemaal bekend bij de ketenpartners. Ook was van een aantal niet eerder ‘zorgwekkend’ gedrag gesignaleerd. Na het parkincident in het Gijs van Andelpark zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen en heeft de politie arrestaties verricht. Maart 2020 stonden de verdachten voor de rechter en kregen werkstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd.

ZES WEKEN In de zomer van 2020 is het risicojongeren overleg opnieuw gestart, ze komen eenmaal in de zes weken bij elkaar. Aan het overleg nemen de gemeente, specialist jeugd van de politie, een medewerker van het Jeugd Preventie team, stichting HALT, leerplichtambtenaar vroegtijdig schoolverlaten, stichting Jeugdteams ZHZ, jongerenwerk STJJMH en medewerkers van YOUZ verslavingszorg deel. In het overleg worden trends en ontwikkelingen besproken die spelen onder jongeren in Gorinchem.

UITVECHTEN In het onderzoeksrapport naar aanleiding van het incident werd gesteld dat jongeren met problemen, variërend van lichte zorgen over de eigen ontwikkeling en vrijetijdsbesteding tot meervoudige problematiek, een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een incident zoals in het Gijsbert van Andelpark. Dit lijkt volgens de onderzoekers niet voort te komen uit structurele spanning tussen bepaalde (groepen) jongeren. Daarmee wordt niet gesteld dat dit soort incidenten in de toekomst niet meer kunnen plaatsvinden; iets ‘uitvechten’ zal voor een deel van de jongeren altijd een manier van conflicthantering blijven. Uit de analyse blijkt dat er nog winst is te behalen op preventie (positieve gedragsbeïnvloeding), signalering (van individuele problemen en spanningen) en monitoring van jongeren die reeds hulpverlening ontvangen.

advertentie
advertentie