In de raadzaal werd stilgestaan bij het overlijden van Eelco van Dam en Anja van Zanten
In de raadzaal werd stilgestaan bij het overlijden van Eelco van Dam en Anja van Zanten Pixabay

Verdriet in de raadzaal

22 januari 2021 om 15:24 Politiek

GORINCHEM Tijdens de raadsvergadering werd door burgemeester Reinie Brienen stil gestaan bij het overlijden van D66’er Eelco van Dam en Anja Van Zanten, echtgenote van wethouder Dick van Zanten. Beide overlijdens hebben volgens de burgemeester grote impact op de Gorinchemse politiek.

VAARWEL De 54-jarige Eelco van Dam overleed dinsdag 15 december aan een hartstilstand. Hij was fractie-assistent bij D66 en zou deze raadsvergadering worden beëdigd als raadslid als opvolger van Ingrid Zwaan. ,,Het had vandaag een feestelijk moment moeten zijn voor Eelco. Met zijn maatschappelijke ervaring en zijn vakkennis was hij een aanwinst voor de Gorinchemse politiek. Tijdens de afscheidsdienst heb ik gemerkt dat Eelco geliefd was bij vrienden en familie”, zo sprak de burgemeester in de raadzaal. D66 fractievoorzitter Ilhan Tekir vertelde dat Eelco er naar uitkeek om raadslid te worden. ,,We hadden die middag nog een gesprek. Nu moet ik afscheid nemen van een vriend. Eelco was liever tegendraads, dan dat hij met de stroom mee ging.” Tekir eindigde met ‘vaarwel’ ter nagedachtenis aan Eelco van Dam. Vanwege de herdenking van Van Dam werd het afscheid van raadslid Ingrid Zwaan een maand uitgesteld.

DROOM Anja van Zanten, de echtgenote van wethouder Dick van Zanten, overleed geheel onverwacht op 29 december, ze werd 67 jaar. Burgemeester Brienen noemde haar de steun en toeverlaat van de wethouder, door haar toewijding en zorg kon Van Zanten zijn droom volgen. ,,Ik ben al veel bij Dick thuis geweest en we hebben samen gesproken over leven en dood. Anja hield van tuinieren, in de rouwadvertentie werd ze vergeleken met een tuin. Je kon er altijd naar toe.” Wethouder Dick van Zanten sprak na de woorden van de burgemeester kort de raad toe . ,,Alles is nog zo pril en vers, ik kan het nog niet bevatten. We waren 45 jaar getrouwd en dan vind je sommige dingen zo gewoon en besef je niet wat je mist.” Hij sprak daarna zijn dank uit voor alle blijken van medeleven vanuit het stadhuis, de raad, het college, maar ook vanuit de stad. Familie van zowel Anja van Zanten als Eelco van Dam was aanwezig in de raadzaal tijdens het herdenken van beiden. Voor alletwee werd een minuut stilte in acht genomen.

advertentie
advertentie