Raadslid Laura Pellikaan stelde voor de leeftijdsgrens voor een starterslening te verhogen naar 35 jaar
Raadslid Laura Pellikaan stelde voor de leeftijdsgrens voor een starterslening te verhogen naar 35 jaar Egbert Egberts

Verruiming starterslening tot 35 jaar

2 februari 2021 om 08:00 Politiek

GORINCHEM De leeftijdsgrens voor startersleningen van de gemeente Gorinchem wordt verruimd tot 35 jaar. Het voorstel van raadslid Laura Pellikaan (Democraten Gorinchem) kreeg in de commissievergadering brede steun.

De gemeente Gorinchem wil 264.000 euro uittrekken voor een fonds voor startersleningen. Doel is om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen en jongeren de kans te geven toch een eerste woning te kopen. Met de starterslening kan het bedrag overbrugd worden tussen de prijs van een woning en het bedrag dat geleend kan worden bij een bank. Starters hoeven de eerste drie jaar geen maandlasten te betalen, daarna moet rente en aflossing betaald worden. Deze worden weer teruggestort in het fonds. De woningmarktanalyse geeft aan dat starters op de koopwoningmarkt de meeste beperkingen kennen. Er is weinig aanbod voor hen gezien de gestegen huizenprijzen en alternatieven zoals vrije sector huur zijn schaars.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

OVERDRACHTSBELASTING In het raadsvoorstel is een leeftijdsgrens aangegeven van maximaal 30 jaar; in het geval van twee aanvragen geldt deze leeftijdgrens voor beide aanvragers. Laura Pellikaan stelde voor de leeftijd te verhogen tot 35 jaar. ,,Dit jaar is vrijstelling van de overdrachtsbelasting ingevoerd met als leeftijdsgrens 35 jaar, is dan niet beter om de starterslening gelijk te trekken?”, zo vroeg ze aan wethouder Ro van Doesburg. Ze kreeg bijval van de meerderheid van de raad. Voor de aanpassing kondigde ze een amendement aan op het raadsvoorstel dat op 18 februari wordt behandeld. Meest kritisch over de starterslening was VVD’er Jaap Wientjes. ,,Is dit de oplossing voor het woningmarktprobleem? De overheid is geen bankier.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie