Op het hek rond de werkzaamheden van Stedin hangt een waarschuwingsbordje voor de verontreinigde grond
Op het hek rond de werkzaamheden van Stedin hangt een waarschuwingsbordje voor de verontreinigde grond Gorcum Actief

Vragen Gorcum Actief over vervuilde grond aan Haarsekade

4 februari 2021 om 09:58 Politiek

GORINCHEM Gorcum Actief maakt zich zorgen over de verontreinigde grond aan de Haarsekade. Bij boorwerkzaamheden van Stedin zijn waarschuwingsborden geplaatst, ook heeft het bedrijf buurtbewoners per mail geïnformeerd over de verontreinigde grond die dateert uit 1932.

In 1932 is de stadsvuilnisbelt in de toenmalige Schotdeurensevliet gedumpt met onder andere afgekeurde blikjes van een blikfabriek, kabels van een kabelfabriek, carbidklompen, brokken puin, kadavers en meer. De vuilnis werd afgedekt met een schone laag zand en klei. In 1995 is een bij een provinciaal onderzoek gebleken dat het gaat om matig tot sterk verontreinigde grond met arseen, koper, lood, zink en PAK. In 2005 meldt de provincie dat deze vervuiling mogelijk door kan sijpelen naar het grondwater.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

VOLKSGEZONDHEID Gorcum Actief raadslid Everdien Hamann wil van het college weten of de gemeente verantwoordelijk is om omwonenden te informeren over de vervuilde grond. Ook wil ze weten of de vervuiling gevaar oplevert voor de volksgezondheid nu gegraven wordt aan de Haarsekaden. De werkzaamheden bieden nu een goede gelegenheid om nieuw bodemonderzoek te doen en eventueel over te gaan tot sanering van de grond. Ze wijst daarbij ook op de kinderrijke omgeving.

Stedin boort tussen de Grote en Kleine Haarsekade sleuven voor het leggen van extra elektriciteitskabels, die straks verbonden worden met het windmolenpark Groote Haar.

advertentie
advertentie