Op het aanplakbord van de gemeente Gorinchem staan dertig partijen, in totaal doen 37 partijen mee aan de Kamerverkiezingen
Op het aanplakbord van de gemeente Gorinchem staan dertig partijen, in totaal doen 37 partijen mee aan de Kamerverkiezingen Hannie Visser-Kieboom

Veilig stemmen in coronatijd in de gemeente Gorinchem

11 maart 2021 om 16:13 Politiek

GORINCHEM Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen kan drie dagen lang worden gestemd. Niet alleen op woensdag 17 maart, maar om de stemmers zoveel mogelijk te spreiden, kan ook op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart worden gestemd van 7:30 tot 21.00 uur.

Om de verkiezingen coronaproof te laten verlopen, zijn in de gemeente Gorinchem een aantal vertrouwde stemlokalen afgevallen. In de tehuizen kan nu niet gestemd worden, omdat het niet verstandig is om een toestroom van publiek te ontvangen, vanwege de kwetsbare bewoners. In enkele verzorgingstehuizen kan 17 maart wel gestemd worden door bewoners en verzorgenden. In Huize Steijndeld is het stembureau open tussen 11.00-12.00 uur; in het Gasthuis van 13.00-14.30 uur en in de Schutse van 15.00-16.30 uur. Ook in het Tienercollege kan dit keer niet gestemd worden. In buurthuis de Aanlegsteiger en de Regenboogschool waren eerste twee stembureau’s, maar nu nog maar één.

MOBIEL STEMBUREAU Nieuwe stembureaus zijn ingericht in de Bazuin, het Fortes Lyceum, de gymzaal aan de Johan van Egmondstraat en de Evenementenhal. De Nieuwe Doelen is uitgebreid met een extra stembureau en in sporthal de Oosterbliek zijn twee extra stembureaus. Op het station kan op 17 maart tussen 07.30 en 09.30 uur gestemd worden in het mobiele stembureau. Een overzicht van alle stembureau’s in de stad is te vinden op de website www.gorinchem.nl/verkiezingen.. In Gorinchem worden dit keer zo’n 28.000 mensen opgeroepen om hun stem uit te brengen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 lag de opkomst in de gemeente Gorinchem op 81,06 procent.

SCHEIDINGSWANDEN De stembureaus zijn door de gemeente beoordeeld om het gezien de coronamaatregelen, zo veilig mogelijk in te richten. Belangrijk is dat een stembureau voldoende groot is, zodat de vereiste 1,5 meter afstand goed kan worden aangehouden. Een aparte in- en uitgang heeft de voorkeur, zodat in- en uitgaande stemmers elkaar niet kruisen. Waar dit eenrichtingsverkeer niet mogelijk is, zet de gemeente scheidingswanden neer. Ook goede ventilatie is belangrijk, de gemeente onderzoekt of dat overal goed op orde is.

GEZONDHEIDSCHECK Voorafgaand aan het stemmen moet de Bunnikse kiezer een gezondheidscheck invullen. Pas als alle vragen met ‘nee’ worden beantwoord, mag een kiezer het stemlokaal in. Bij klachten of een mogelijke besmetting met Covid-1, mogen mensen niet komen stemmen. Deze persoon kan dan een volmacht afgeven aan iemand die wel mag gaan stemmen. Eén kiezer mag voor drie andere mensen via een volmacht een stem uitbrengen.

 Kwetsbare inwoners kunnen op 15 en 16 maart stemmen tussen 7.30-21.00 uur  

MONDKAPJES Op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart zijn niet alle stembureaus open. Kwetsbare inwoners kunnen op 15 en 16 maart stemmen tussen 7.30-21.00 uur in het Stadhuis, de Nieuwe Doelen, dorpshuis de Elzenhof, bij het Leger des Heils en in de Bogerd. De stembureauleden zitten achter een spatscherm en dragen mondkapjes en handschoenen. Voor bezoekers die komen stemmen staat er bij binnenkomst desinfectiegel klaar. Het is verplicht een mondkapje te dragen, en de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Samen met het stembiljet krijgt de kiezer een rood potlood uitgereikt, dat mee naar huis mag worden genomen. Gezamenlijk gebruik van een groot rood potlood dat aan een touwtje van het stemhokje hangt, is bij deze Tweede Kamerverkiezingen uit den boze.

BRIEFSTEMMERS Het gemeentehuis is het afgiftepunt voor de briefstemmers. In de gemeente Gorinchem wonen 4.885 70 plussers. Zij kunnen al vanaf 10 maart hun biljet afgeven op het stadhuis in Gorinchem, dat kan tussen 9.00 en 17.00 uur. Op 17 maart kan dat tussen 7:30 en 21.00 uur. De stem kan ook per post worden verstuurd - de retourenvelop moet uiterlijk op 12 maart 2021 voor 17.00 uur in een PostNL brievenbus worden gedaan.

TELLEN De stemmen die op maandag en dinsdag worden uitgebracht, worden op woensdag overdag vanaf 08.30 uur geteld in het stadhuis. Daar worden ook de stemmen per brief zijn geteld, evenals de stemmen die op het mobiele stembureau in de drie tehuizen en op het station zijn uitgebracht. Dat is nieuw. De stemmen die op woensdag 17 maart worden uitgebracht worden geteld in het stemlokaal. Ook het tellen moet corona veilig op 1,5 meter afstand gebeuren.

MAATREGELEN NALEVEN De gemeente heeft voldoende mensen gevonden om de stembureaus te bemensen. Per stemlokaal zijn acht mensen nodig, en die werken in twee ploegen. Het vierde stembureaulid heeft een nieuwe taak. Als corona medewerker houdt hij in de gaten of stemmers zich aan de voorschriften houden. Ook let deze medewerker erop dat er niet te veel kiezers tegelijk binnen zijn. De gemeente heeft voldoende mensen op de reservelijst staan die kunnen inspringen mocht een stembureau lid, bijvoorbeeld vanwege coronaklachten, thuis moeten blijven.

Op de site van de gemeente is de nodige informatie te vinden over het stemmen.

ZWEVENDE KIEZERS IN GORINCHEM Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Laat het ons weten via deze peiling of via onderstaande qr-code en bekijk meteen hoe hoog het percentage zwevende kiezers is in Gorinchem.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
advertentie
advertentie