De leden van het stembureau zijn Megan, MIchel en Yval, voor het stemmen controleren ze de kieslijst
De leden van het stembureau zijn Megan, MIchel en Yval, voor het stemmen controleren ze de kieslijst Hannie Visser-Kieboom

Honderd procent opkomst bij verkiezingen op basisschool de Tweemaster

15 maart 2022 om 10:32 Politiek

GORINCHEM  Een opkomst van honderd procent, menige volksvertegenwoordiger zal jaloers zijn op dat hoge opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen. In groep acht op de Tweemaster lieten de 31 leerlingen hun stem maandagmorgen niet verloren gaan. Het stemmen is een mooie oefening in burgerschapsvorming, zo stelt docent Michel Verspuij.

De leerlingen in groep acht moeten in het echt nog even geduld hebben alvorens ze hun stem mogen uitbrengen. Bram van elf jaar vindt dat het wel wat eerder kan dan achttien jaar. ,,Ik vind veertien jaar of zo wel mooi.” Bijna ging zijn stem verloren, zijn vader wilde die ochtend zijn stempas uit zijn rugzak halen. Net als de andere leerlingen heeft Bram goed nagedacht over wie zijn stem krijgt, al vond hij het kiezen wel moeilijk. Docent Michel Verspuij maakte een project van de gemeenteraadsverkiezingen met het presentaties van alle politieke partijen door de leerlingen. Ook interviews in Stad Gorinchem en de verkiezingskrant werden bestudeerd door de leerlingen. Sinds vier jaar is Verspuij docent, daarvoor was hij ambtenaar. ,,Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar heb ik daar in de klas ook aandacht aan besteed en dat is me goed bevallen. Toen was er zelfs een speciale stemwijzer voor kinderen. Je moet niet wachten tot ze achttien jaar om te vertellen over politiek, zo jong beginnen draagt juist bij aan burgerschapsvorming.”

TELLERS Alvorens ze maandag naar de ‘stembus’ mogen geeft hij uitleg over het stemgeheim. ,,Je hoeft niemand te vertellen wat je gaat stemmen. Je stem is ook ongeldig als je je naam op het stemformulier schrijft.” Verspuij vormt samen met Megan en Yuval het stembureau en roept vervolgens de leerlingen naar voren om te stemmen. Maar eerst plakt hij de stembus nog even extra dicht. Als 29 leerlingen hun stem hebben uitgebracht, mogen Megan en Yuval als laatsten hun stem nog uitbrengen. Dan is het tijd om te tellen, Ibrahim en Benjamin worden aangewezen als tellers. Democraten Gorinchem komt als grote winnaar uit de bus met 13 van de 31 stemmen; D66 en Stadsbelang krijgen elk vijf stemmen. Later die dag mogen de leerlingen de zetelverdeling uitrekenen. ,,Hoe ziet de nieuwe coalitie eruit? Wie zullen nu straks de stad gaan regeren?”, zo wil Verspuij van de leerlingen weten. Een antwoord blijft uit, coalitievorming lijkt nog iets te complex voor de achtste groepers.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Alle leerlingen kregen een stempas
Michel Verspuij leest de uitgebrachte stemmen voor
Leerlingen mogen hun stembiljet in de stembus deponeren
Docent Michel Verspuij schrijft de uitslag op het digibord
advertentie
advertentie