De wethouders Joost van der Geest, Theo Boerman en Hans Tanis zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst
De wethouders Joost van der Geest, Theo Boerman en Hans Tanis zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst Hannie Visser-Kieboom

Handtekeningen op eeuwenoude veren voor nieuwe elektrische schepen

31 maart 2022 om 16:06 Politiek

GORINCHEM  Al bijna zevenhonderd jaar wordt de rivier overgestoken vanaf Gorinchem naar Sleeuwijk en Woudrichem. Ook de veerverbinding van Boven-Hardinxveld naar Werkendam dateert al van 1368.Donderdag 31 maart werd met de ondertekening van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan die eeuwenoude geschiedenis.

door Hannie Visser-Kieboom

De handtekeningen van de wethouders Joost van der Geest, Theo Boerman en Hans Tanis werden gezet, ergens op de route tussen Gorinchem en Boven-Hardinxveld. Alvorens de handtekening te zetten, liet Joost van der Geest weten dat de aanschaf van de veren één van zijn eerste klussen was toen hij in 2018 wethouder werd. Hij roemde de plezierige samenwerking tussen de drie gemeenten. Voor Theo Boerman van Hardinxveld is het één van zijn laatste officiële handtekeningen als wethouder. ,,Maar als de eerste schepen gaan varen, krijg je zeker een uitnodiging", zo zegde Van der Geest toe. Na de ondertekening volgde een vaartocht langs alle aanlegplaatsen van Riveer met steeds uitleg over de nieuwe steigers die nodig zijn voor de elektrische veren. De schepen hebben straks geen kop of kont meer, maar kunnen op twee manieren afmeren aan de steigers. Het ontwerp van de schepen is van CoCo Yachts.

PROEFVAART In de samenwerkingsovereenkomst is opgenomen dat de twee nieuwe elektrische schepen van 9,3 miljoen euro worden bekostigd door de gemeente Gorinchem en Altena samen. Door vervanging van de huidige ponten wordt jaarlijks 187.000 euro bespaard op de exploitatielasten. De schepen krijgen straks de namen Gorinchem XII en Altena VI, de casco's zijn gebouwd op de scheepswerf Alumare in Swinoujscie te Polen. de afwerking vindt plaats bij Holland Shipyards Group in Hardinxveld. Komend najaar wordt de proefvaart verwacht, de schepen komen per 1 januari 2023 in de vaart. 

Donderdag werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend. De veren varen straks tussen Werkendam, Gorinchem, Sleeuwijk en Boven-Hardinxveld, maar worden ook ingezet op de verbinding Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Bij de aanschaf horen nieuwe afspraken tussen de betrokken gemeenten, die in de samenwerkingsovereenkomst zijn vastgelegd. Voordat de nieuwe schepen gaan varen worden nog nieuwe steigers gebouwd, hiervoor kregen de gemeenten Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam subsidie van de provincie Zuid-Holland. 

Het ontwerp van de elektrische veren
De gemeenten Gorinchem, Altena en Hardinxveld-Giessendam tekenden de samenwerkingsovereenkomst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie