De lokale lasten mogen in Gorinchem niet verder stijgen, fracties pleiten voor het bevriezen
De lokale lasten mogen in Gorinchem niet verder stijgen, fracties pleiten voor het bevriezen Aangeleverd

Democraten Gorinchem, PvdA, CDA en D66 op de bres voor de minima in Gorinchem

2 juli 2022 om 08:33 Politiek

GORINCHEM Democraten Gorinchem, PvdA, CDA en D66 springen op de bres voor de minima in de stad. Zo willen fracties de lokale lasten bevriezen. Bovendien pleiten de partijen voor het verruimen van de inkomensgrens van 120 naar 130 procent, zodat meer mensen op de armoedegrens in aanmerking komen voor voorzieningen en regelingen uit het minimabeleid.

Dinsdagavond bespreekt de gemeenteraad de Perspectiefnota met daarin de financiële vooruitzichten voor 2023 en de daarop volgende jaren. Daarin worden ook voorstellen gedaan voor de verhoging van lokale lasten, zoals de hondenbelasting en de OZB. Laura Pellikaan van Democraten Gorinchem dient daartoe dinsdag een amendement in. ,,Steeds meer huishoudens hebben moeite om financieel rond te komen. Naast de minimahuishoudens die nu extra zwaar getroffen worden door de stijgende energieprijzen en de dalende koopkracht, komen ook steeds meer middeninkomens in de knel. De partij wil daarom geen stijging van de lokale lasten en ziet daarvoor mogelijkheid nu de begroting van de gemeente de komende jaren overschotten van vele miljoenen laat zien”, zo stelt Pellikaan. 

Steeds meer Gorcumers raken iedere maand opnieuw in de financiële problemen, kunnen niet voorzien in basisbehoeften of zien schulden oplopen.  

BREUKLIJN In het raadsvoorstel wordt nog een verhoging van 3% voorgesteld. ,,Het is niet uit te leggen dat in deze tijden, waarin steeds meer huishoudens financieel in de knel dreigen te komen, de gemeente de lasten gaat verhogen terwijl er de komende jaren miljoenen overblijven in de begroting”. Het amendement wordt mede ingediend door PvdA, CDA en D66. 

D66 pleit voor verruiming van de bijstandsnorm van 120 naar 130 procent. zo kunnen meer mensen die leven op de armoedegrens in aanmerking komen voor regelingen en voorzieningen uit het minimabeleid. De fractie wijst daarbij op de bijna één miljoen mensen in Nederland die leven in armoede. ,,Ook in Gorinchem tekent zich een nieuwe sociaal-maatschappelijke breuklijn af tussen arm en rijk. Steeds meer Gorcumers raken iedere maand opnieuw in de financiële problemen, kunnen niet voorzien in basisbehoeften of zien schulden oplopen. Dit werd ook recent geïllustreerd door de intrede van energiearmoede als fenomeen in de politiek en samenleving. Financieel kwetsbare inwoners worden onevenredig hard geraakt door de stijgende prijzen”, zo schrijft D66 raadslid Ilhan Tekir in de motie, die wordt gesteund door CDA, PvdA en Democraten Gorinchem.

REGIONALE ONTWIKKELINGEN D66 beoogt om meer financieel kwetsbare Gorcumers te ondersteunen. ,,Ons minimabeleid biedt allerlei voordelen, maar is alleen van toepassing op Gorcumers met een netto-inkomen dat lager is dan 120% van de bijstandsnorm. Met deze motie wordt die doelgroep verbreed door de inkomensgrens te verruimen tot 130% van de bijstandsnorm. Op die manier bestrijden we kansenongelijkheid in Gorinchem. Met deze wijziging volgen we ook regionale ontwikkelingen. Onder meer de gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden gingen ons voor. Hierdoor is Gorinchem de enige gemeente die binnen Avres nog de inkomensgrens van 120% hanteert”.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie