Afbeelding
Stad Gorinchem

Geen kwijtschelding leges bij woonurgentie aanvraag in Gorinchem

3 oktober 2023 om 18:12 Politiek

GORINCHEM De D66 motie om de leges van 63,75 euro af te schaffen bij de aanvraag van een woonurgentieverklaring werd maandagavond definitief verworpen. Opnieuw staakten de stemmen met tien voor en tien tegen. Bij de eerdere stemming in juli gebeurde dat ook al. Toen stemde SP raadslid Dieuwertje Stevens voor afschaffing van de leges, terwijl partijgenoot Arien van Houwelingen tegen stemde.

SP raadslid Arien van Houwelingen voerde maandagavond voorafgaand aan de stemming over de motie duidelijk een een-tweetje met wethouder Eva Dansen op. Zij liet op vragen van de SP weten dat afschaffing van de leges wordt bekeken in samenhang met andere maatregelen rond urgentieverklaringen. In het derde kwartaal van 2024 verwacht ze de raad te informeren over aangepast beleid. Dansen zei te vrezen dat bij afschaffing van alleen de leges het aantal formele aanvragen zal stijgen. D66 raadslid Ilhan Tekir, indiener van de motie, wees de wethouder op eerdere beantwoording van schriftelijke vragen over urgentieverklaringen, waarin ze nog liet weten dat leges niet afgeschaft worden. Hij sprak van willekeur in de beantwoording van de wethouder en noemde het treurig dat de wethouder op SP vragen een ander antwoord paraat had. 

In de evaluatie in 2022 van de urgentieprocedure woonurgentie werd al voorgesteld om de leges af te schaffen, zodat de drempel voor het aanvragen van een urgentieverklaring voor inwoners die kampen met woningnood wordt verkleind. Ook werd geadviseerd het aanvraagformulier te vereenvoudigen. D66 pleitte in de motie om dit per 1 januari in te laten gaan, door het verwerpen van de motie wordt dat minimaal een jaar later. SP raadslid Dieuwertje Stevens was maandagavond afwezig in de raadsvergadering, net als nog vier raadsleden. Het kwijtschelden van de leges kost Gorinchem ca. 5.000 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie