Afbeelding
Google Streetview

Parkeerprobleem zet bedrijven aan Spijksedijk in Gorinchem tegenover elkaar

19 maart 2021 om 17:39 Rechtbank

DEN HAAG Een bedrijvenoorlog is een te zwaar woord. Maar rechters hebben intussen al de handen vol aan juridische procedures die zijn ontstaan vanwege illegaal parkeren van schade-auto’s op de openbare weg. Schadebedrijf ASN aan de Spijksedijk heeft het helemaal verbruid bij een aantal andere bedrijven in de directe omgeving.

door Adrie van der Wel

De kwestie werd vrijdag behandeld tijdens een hoger beroep van ASN bij de Raad van State. En daar zal het niet bij blijven, want er lopen intussen nieuwe procedures bij de rechtbank.

SCHADE-AUTO’S OP OPENBARE WEG De gemeente Gorinchem weigerde na bezwaren van de andere bedrijven op te treden tegen de schade-auto’s die ASN buiten eigen terrein op de openbare weg stalde. Maar de Rotterdamse rechtbank maakte gehakt van het standpunt van de gemeente. De controles waarmee de gemeente probeerde te bewijzen dat er geen overtredingen door ASN waren, nam de rechtbank niet serieus. ,,De gemeente heeft geen deugdelijk onderzoek gedaan naar de feiten”, aldus de rechtbank.

Maar volgens de advocaat van ASN heeft de rechtbank zelf onvolledig feitenonderzoek gedaan. ,,De rechtbank heeft veel te lichtvaardig geoordeeld.” Hij stelt dat er hooguit incidenteel schadeauto’s tijdelijk zijn gestald door klanten die niet wisten waar ze hun auto moesten neerzetten. De advocate van de andere bedrijven spreekt dit tegen. ,,We hebben foto’s van schadeauto’s die meerdere dagen achtereen op dezelfde plek zijn gestald. Het was geen incidenteel, maar structureel gebruik.”

FOTOBEWIJZEN De Rotterdamse rechtbank vond de vele fotobewijzen die de andere bedrijven daar op tafel legden overtuigend genoeg. Daarnaast oordeelde de rechtbank dat het parkeren op de openbare weg in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Parkeren bij de bedrijven moet op eigen terrein.

De gemeente kon zich volgens de rechtbank ook niet beroepen op zogeheten overgangsrecht, dat ASN zou toelaten om de schadeauto’s op de openbare weg te parkeren, omdat dit al zo lang gebeurt. Het lukte de gemeente niet om daarvoor harde bewijzen te geven. Verder vond de rechtbank het opmerkelijk dat de gemeente aan ASN een ontheffing wilde geven om toch te kunnen parkeren op de openbare weg. Volgens de rechtbank betekende dit feitelijk een erkenning van het illegale parkeren, terwijl de gemeente dat tegelijkertijd ontkende.

PROBLEEM NIET OPGELOST De Raad van State gaat nu op verzoek van ASN beoordelen of de rechtbank ongelijk had. ,,Maar het probleem is nog niet opgelost”, constateerde een van de rechters van de Raad. De gemeente heeft intussen een nieuw besluit genomen en 19 plekken langs de openbare weg aangewezen waar ASN zijn schadeauto’s mag parkeren. Ook zijn er enkele verkeersbesluiten genomen om auto’s van bewoners en bezoekers van de binnenstad te weten.

Dat is bij de andere bedrijven in het verkeerde keelgat geschoten. ,,ASN zit met een parkeerprobleem. Dat wordt nu opgelost in de openbare ruimte. ASN krijgt nu een voordeel dat andere bedrijven niet krijgen”, aldus hun advocate. Het is gebruikelijk dat bedrijven betalen voor plekken die ze nodig hebben in de openbare ruimte. Het gaat om vele duizenden euro’s.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie