Afbeelding
Archief BDUmedia

Bezoekersaantallen Hamelhuis in de lift

15 oktober 2019 om 07:35 Recreatie

GORINCHEM Het Hamelhuis zit in de lift. De bezoekersaantallen stijgen en er staat van alles op stapel, van een educatieprogramma tot een speciaal ontwikkelde koffie, de Hamel Roast. Dat vertelt museumdirecteur Georgios Fergadis, die sinds 1 mei aan het hoofd staat van het Gorinchemse museum.

door Marjanne Dijkstra

Vorig jaar kende de gemeenteraad het Hamelhuis een subsidie toe van 45.000 euro voor twee jaar met een evaluatiemoment na anderhalf jaar. Het college van burgemeester en wethouders was voor een structurele bijdrage, maar oppositiepartijen GroenLinks en SP waren daar niet zo blij mee. Zij vonden dat het museum te weinig bezoekers had en zichzelf zou moeten kunnen bedruipen.

SAMENWERKINGEN Fergadis vertelt dat hij na zijn aanstelling als directeur in mei meteen gestart is met aanpassingen en het museum meer als een bedrijf te gaan benaderen: ,,De subsidie hebben we in de huisvestingskosten gestoken en daar hebben we nu even geen omkijken naar. Dat geeft rust. Daarnaast doen we ons best om aan de door de gemeenteraad gestelde voorwaarden te voldoen. Zo moeten we een bepaald maatschappelijk belang vervullen met het museum en samenwerkingen zoeken. Die hebben we meteen gezocht met het Gorcums Museum en het Inspiratiehuis. Ook hebben we een nieuw kassasysteem ingevoerd om een efficiencyslag te maken en zijn we bezig met het werven van fondsen. Met de vrijwilligers - ik begon er met acht - zijn gesprekken geweest over wat ze leuk vonden of vroeger deden. Zij hebben nu soms hele andere taken en inmiddels lopen er dertig vrijwilligers rond."

MUSEUMJAARKAART De bedoeling is om het Hamelhuis een geregistreerd museum te laten worden, zo stelt Fergadis. ,,Landelijk wordt het Hamelhuis dan in een register van musea opgenomen. Als we daar eenmaal in staan, kunnen we de museumjaarkaart aanvragen en worden we in de lijst met musea van de museumjaarkaart opgenomen. Dat moet meer bezoek genereren. Ook de samenwerking met het Gorcums Museum loopt goed. We hebben de afspraak om mee te doen met hun thema's, maar dan met een andere inrichting. Ook zijn we bezig met een combikaartje, waarbij je als je een van de twee musea bezoekt, het andere museum met korting kan bezoeken."

GROEI De bezoekersaantallen zitten al in de lift, zo vertelt Fergadis. ,,Vanaf 1 mei tot begin oktober zijn er in totaal al 1300 mensen geweest. Nog steeds heeft tachtig procent van de Gorcumers het Hamelhuis nog niet bezocht, dus daar moet zeker verandering inkomen, maar ik wil de marketing ook meer landelijk neerzetten. Zo worden op de Waterbus tussen Rotterdam en Kinderdijk specifiek Japanse toeristen gewezen op het Hamelhuis. Ook lopen de contacten met de pers in Korea soepel en hebben we een stand op een belangrijk vliegveld in Korea." Fergadis voegt toe: ,,We willen graag een educatieprogramma opzetten en alle groepen 4 en 5 van Gorinchemse basisscholen hier binnen hebben, net als alle brugklassers."

advertentie
advertentie