Afbeelding
Stichting Liniebreed Ondernemen

Fortenstichting Liniebreed Ondernemen bestaat 10 jaar en lanceert Expeditie Waterlinie

4 april 2021 om 10:48 Recreatie

GORINCHEM Op 6 april bestaat Liniebreed Ondernemen 10 jaar! Vanwege de Corona pandemie wordt dit heuglijke feit vooral online en via de post gevierd met alle partners. Enerzijds door te trakteren, anderzijds door de ontwikkeling van Expeditie Waterlinie; een gratis QR-code speurtocht met als beloning het bezoeken van 12 linielocaties in Nederland. Deze is nu te vinden op expeditiewaterlinie.nl

Forten en waterlinies staan volop in de belangstelling. Restauraties, nieuwe vormen van gebruik en innovaties op het gebied van duurzaamheid gaan hand in hand met een groeiende toestroom van mensen die genieten van dit fascinerende erfgoed. Het is tien jaar geleden dat de Stichting Liniebreed Ondernemen is opgericht om die vele initiatieven te bundelen. Leidend was en is de overtuiging dat je historisch erfgoed alleen kunt behouden als je het gebruikt.

FORTEN EN BUNKERS Liniebreed promoot forten, (water)linies, vestingen en bunkers in Nederland, ondersteunt het ondernemerschap, verbindt allerhande linie-partijen, support vrijwilligers en adviseert ondernemers over een gezonde exploitatie of forten en andere linielocaties. De organisatie die kantoor houdt op Fort Nieuwersluis, doet dit op pragmatische wijze. Als spin in het web brengt Liniebreed zoveel mogelijk mensen en activiteiten bij elkaar, Liniebreed stapelt ze en vent ze uit. De stichting specialiseerde zich in het zichtbaar maken van erfgoedlijnen, met speciale aandacht voor verdedigingslinies.

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE De basis van Liniebreed ligt bij het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, inmiddels gerund op provinciaal niveau en in de race voor de status van UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Hierna volgden veel meer waterlinie-organisaties voor wie Liniebreed iets mocht betekenen. Ook de Atlantikwall en de Romeinse Limes wisten de organisatie te vinden. De schenking van de BankGiro Loterij in 2020 was een kroon op het werk en tevens erkenning voor de landelijke portee van de relatief jonge erfgoedorganisatie.

Met forten.nl, het magazine FORT!, het fortenfestival en tal van culturele activiteiten laat de stichting Nederlanders genieten van hun culturele erfgoed. Liniebreed heeft in die tien jaar een echte fortencommunity tot stand gebracht voor inmiddels alle waterlinies die ons land ooit kende. 250 partijen – overheden, ondernemers, eigenaren, vrijwilligers en toeristische organisaties – zijn erbij aangesloten. Meer en meer publiek komt naar de forten. De wereld van waterlinies en andere militair erfgoed leeft als nooit tevoren. Het groeiende aanbod op forten.nl is illustratief voor deze ontwikkeling.

LINIEBREED TRAKTEERT Om haar tienjarig bestaan te vieren ontwikkelde Liniebreed “Expeditie Waterlinie”, een gratis QR-code speurtocht met als beloning het bezoeken van 12 linielocaties in Nederland. Een combinatie van actief bewegen en speuren in de buurt en het online bezoeken van 12 forten. Gratis posters en bingokaarten kunnen opgevraagd worden via expeditiewaterinie.nl. Via de vijf vragen op de Bingokaart maken de expeditieleden kans op een prijs, zoals bijvoorbeeld toegangskaarten voor een fort. Elke speurneus die zijn antwoorden indient krijgt sowieso zijn eigen Expeditie Waterlinie Diploma.

Het leuke is dat iedereen Expeditie Waterlinie op de eigen linielocatie, school (van kinderen of kleinkinderen) of in de eigen buurt kan lanceren. Een actief spel voor jonge en oud waar on-en offline activiteiten hand in hand gaan en ook nog eens geheel coronaproof.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie