Kerst in HH. Martelaren van Gorcum in 2019, toen de vieringen nog wél mochten
Kerst in HH. Martelaren van Gorcum in 2019, toen de vieringen nog wél mochten Google Maps - Joel Trinidade

Geen publieke vieringen op kerstavond in de RK-kerken

Religie

[WIJK BIJ DUURSTEDE] In de Rooms-Katholieke kerken zijn dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten, zo meldt een woordvoerster van de Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). Het betekent dat er tussen donderdag 24 december 17.00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden. De bisschoppen willen in deze periode van lockdown bewegingen van veel mensen tegelijk voorkomen.

,,Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, nemen de bisschoppen met pijn in het hart”, zo luidt de verklaring.

WEL MISSEN OP EERSTE EN TWEEDE KERSTDAG De missen en andere vieringen op Eerste en Tweede Kerstdag kunnen wel doorgaan, zij het met een maximum van dertig personen exclusief bedienaren, medewerkers en zangers. Daarbij geldt het huidige advies om een mondkapje te dragen, dat alleen af mag bij het ontvangen van de Heilige Communie. De bisschoppen benadrukken ook tijdens de kerstvieringen niet te zingen, op maximaal vier koorzangers na.

De bisschoppen melden ook dat speciale kerstactiviteiten binnen of buiten de kerk niet zijn toegestaan. Zij willen voorkomen dat groepen naar de kerk komen om bijvoorbeeld de kerststal te bezoeken. Individuele kerkbezoeken voor gebed of het branden van een kaars blijven wel mogelijk.

Ondanks de beperkingen roepen de bisschoppen op om Kerstmis wel te vieren. Dat kan veelal via livestreams vanuit de plaatselijke parochies en via televisie.

advertentie
advertentie