Kees-Jan Hooglander met de Gorcumse letter
Kees-Jan Hooglander met de Gorcumse letter Hannie Visser-Kieboom

Olala Chocola maakt voor Sintintocht speciale letter met ‘Gorcumsche Zoute Bollen’

5 oktober 2023 om 08:57 Sinterklaas

GORINCHEM Het nieuws over de landelijke Sintintocht op 18 november in Gorinchem inspireerde Kees-Jan Hooglander van Olala Chocola tot het maken van een echte Gorcumse chocoladeletter. In de chocoladeletter ‘G’ verwerkte hij de echte ‘Gorcumsche Zoute Bollen’.

In het atelier achter de winkel van Olala aan de Westwagenstraat ligt een proefexemplaar van de echte Gorcumse chocoladeletter in een mooi doosje al gereed. Door de bruine chocolade slingert een band van het lichtere crumble van de zoute bollen. Een beeltenis van het wapen van Gorinchem en ook ruimte voor het toevoegen van een eigen logo maken de letter af. Kees-Jan vertelt dat hij direct na het horen over de Sintintocht wist dat hij daar iets speciaals voor wilde maken. ,,Een echte Gorcumse letter. En dan niet alleen de letter G, maar met iets speciaals errin. Na diverse probeersel ik uit bij de Zoute Bollen uit, dat is toch iets echts Gorcums”. Voor zijn speciale letter verkruimelt Kees-Jan de zoute bollen en deze crumble worden vermengd met de chocolade, waar hij vervolgens letters van vormt.

SINTLEKKERNIJ

De zoute bollen bestelt hij via de Coop, die ook de inkoop verzorgt voor verkopers van de hartige biscuits in de binnenstad. ,,Als ik het deeg rechtstreeks wilde bestellen, kon dat alleen bij een afname van 50.000 kilo, dat was natuurlijk veel te veel.” Olala Chocola is al tien jaar aan de Westwagenstraat gevestigd en verkoopt vooral in november duizenden chocoladeletters, een traditionele lekkernij die hoort bij het Sinterklaasfeest. ,,We hebben flyers gemaakt van de speciale Gorcumse chocoladeletters die door de Fietskoerier worden verspreid onder bedrijven. Die kunnen kiezen voor hun eigen logo op de letter.” De Gorcumse letter met zoute bollen is niet de enige sint lekkernij in de winkel; ze verkopen ook marsepein, borstplaat en allerhande formaten letters. De chocoladeletter is niet de eerste Gorinchemse lekkernij van Olala, zo was Hooglander ook betrokken bij het vestinggebakje dat sinds kort te koop is in de stad.

BAKKER KROES

Dé ‘Echte Gorcumsche Zoute Bollen’ werden ooit bedacht door bakker J.J. de Kroes. Bakker Jacob kocht in 1849 de bakkerij van zijn werkgever in de Gasthuisstraat voor ongeveer 2.125 gulden. Daar bakte hij de allereerste hartige biscuits, die de lokale specialiteit van Gorinchem werden. Om zijn delicatesse aan te prijzen, liet hij in 1937 een reclameboodschap aanbrengen op het pand. De muurschildering op de zijgevel van Gasthuisstraat 36, waar de biscuits jarenlang werden gemaakt en verkocht door Jacob de Kroes, is er nog steeds. De koekjes worden er niet meer gebakken, maar de traditionele lekkernij in het gouden blik kun je nog altijd kopen bij de VVV en supermarkten in de stad.

Smullen van de speciale chocoladeletters met de smaak van ‘Gorcumsche Zoute Bollen’ kan vanaf half oktober. Dan zijn te koop bij Olala Chocola aan de Westwagenstraat in Gorinchem. Bedrijven kunnen kiezen om hun eigen logo op de letter te plaatsen.

Sinterklaas vertelde vrijdag in het Sinterklaasjournaal dat hij helemaal niet naar Gorinchem gaat! Vergist de goedheiligman zich of niet? Volg alle ontwikkelingen over de intocht in ons liveblog!

Voor de winkel in de Westwagenstraat
Lekkere chocolaatjes van Olala
Kees-Jan Hooglander met molen van chocolade
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie