Groepsfoto van Scouting APV Gorinchem tijdens het jubileumkamp in Mook.
Groepsfoto van Scouting APV Gorinchem tijdens het jubileumkamp in Mook. Scouting APV Gorinchem

Gorcumse Scouting APV 111 jaar jong: een van de oudste scoutingclubs van Nederland

Verenigingen

[GORINCHEM] Scouting APV Gorinchem staat dit jaar stil bij hun 111-jarig bestaan. De Gorcumse scoutingvereniging is opgericht in 1911 en is hiermee een van de oudste scoutingverenigingen van Nederland. 

door Mirjam de Swart

De vereniging mag dan wel een ‘oudje’ zijn, met bijna 200 leden is Scouting APV nog steeds springlevend. Tijdens de verenigingsdag die afgelopen zaterdag met een groot deel van de leden op de Gorcumse stadswal werd gevierd was dat goed merkbaar. De leden, variërend in de leeftijd van 4 jaar oud tot ver in de vijftig vermaakten zich opperbest met allerlei (oud-Hollandse) spellen. 

,,In eerste instantie wilden we uitgebreid stil staan bij ons 110-jarig bestaan vorig jaar, maar door de coronapandemie konden we dat jubileum niet vieren op de manier waarop we dat het liefste wilden. Daarom vieren we nu onze 111e verjaardag. Sommige mensen denken dat het een bewuste keuze is, vanwege het opvallende getal, maar het komt dus eigenlijk door corona”, legt Inge Dolk één van de leden van Scouting APV uit. 

De verenigingsdag die afgelopen zaterdag op de Gorcumse Stadswallen plaatsvond, is niet de enige activiteit in het jubileumjaar. De leden van de vereniging gingen ook met elkaar op jubileumkamp naar Mook. ,,Om het jubileum extra kracht bij te zetten is er ook een jubileumbadge ontworpen die de leden vol trots op hun uniform dragen. En wie geen uniform aanheeft, draagt het jubileumshirt met tekeningen van de leden waarop, hoe kan het ook anders, het jubileum centraal staat.

De vereniging krijgt tijdens de activiteiten op de Gorcumse stadswal hulp van enkele leden van Werkgroep Vesting Gorinchem. De diverse posten in de vesting zijn dus niet alleen maar leuk, ze zijn zeker ook leerzaam. Albert Oosten: ,,Zo zijn de poterne en de viskazemat bijvoorbeeld geopend en de leden kunnen ook een kijkje nemen bij het minimuseum in De Luisterpost of molen De Hoop. “

Meer weten over Scouting APV? Kijk op www.scoutingapv.nl

advertentie
advertentie