ProRail ziet voorlopig af van station Gorinchem Noord op de Merwede Lingelijn
ProRail ziet voorlopig af van station Gorinchem Noord op de Merwede Lingelijn BDU Media

Treinstation Gorinchem-Noord voorlopig in de ijskast

11 juli 2020 om 08:33 Verkeer en vervoer

GORINCHEM – ProRail ziet vooralsnog af van de ontwikkeling van een nieuw treinstation langs de Merwede Lingelijn bij Gorinchem-Noord. Voor de aanleg waren al grondaankopen gedaan en een voorlopig ontwerp gereed. De bouw van station Gorinchem-Noord werd opgenomen in de Mobiliteitsvisie 2040 die de raad enkele maanden geleden heeft vastgesteld.

In het plan uit 2009 zou ProRail in het verlengde van de Haarbrug aan het Merwedekanaal een halte bouwen. De bestaande overweg aan de Haarweg zou dan verplaatst worden en vanaf de Haarbrug moet dan een nieuwe weg worden aangelegd naar de Vlietsekade. Recent werd duidelijk dat ProRail, ondanks eerdere medewerking, afziet van deze locatie. “Dit tot onze grote teleurstelling”, zo schrijft het college aan de raad. Mede vanwege de lange voorgeschiedenis en de reeds gedan investeringen. Het plan voor de bouw van een station in Gorinchem Noord dateert al van 2009, toen ook voor andere nieuwe haltes langs de lijn plannen werden gemaakt. De gemeente Gorinchem was toen nog afwachtend, omdat ze een station in Noord wilde koppelen aan de aanleg van het bedrijventerrein Groote Haar. Een ontwikkeling die werd vertraagd door Rijkswaterstaat door de trage voortgang van de verbreding van de A27.. 

In 2018 besloot het college om de halte wel te ontwikkelen vanwege toename van het aantal scholieren, plannen voor de bouw van een Beroepencampus en de ontwikkeling van Groote Haar. Toen is overleg met ProRail opnieuw opgestart om het plan ten uitvoer te brengen. Uit de nieuwe risicoanalyse is echter gebleken dat het oude plan voor ProRail vanwege striktere normen rond overwegen niet meer gewenst is. Ze hanteert als norm dat de afstand tussen de treinhalte en een overweg minimaal 265 meter moet zijn om het risoco op ongevallen te voorkomen.

Omdat zowel Gorinchem als de provincie Zuid-Holland wel groot belang hechten aan de treinhalte op de Merwede Lingelijn volgt nieuw overleg met ProRail over een andere plek voor de halte en de overweg. Er zijn nog alternatieve scenario’s denkbaar door te schuiven met de halte en/of overweg. Hiervoor wordt op korte termijn een Atelier gehouden met alle belanghebbenden om die alternatieven te onderzoeken. 

advertentie
advertentie