Het aantal elektrische laadpalen in Gorinchem moet omhoog
Het aantal elektrische laadpalen in Gorinchem moet omhoog eigen foto

D66 pleit voor gecombineerde ‘laadlantaarnpalen’

15 oktober 2021 om 08:15 Verkeer en vervoer Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Het aantal elektrische laadpalen in de stad moet snel uitgebreid worden. In het eerste halfjaar van 2021 zijn in de stad vijf laadpalen geplaatst en dat tempo mag van D66 wel omhoog. Gorcum Actief pleitte voor een inventarisatie om de behoefte aan elektrische laadpalen te peilen. 

D66 diende tijdens de raadsvergadering de motie 'maak laadpalen minder beladen' in om de mogelijkheden te verkennen voor gecombineerde 'laadlantaarnpalen'. Omdat de behoeft aan laadpalen volgens de Democraten groot is, maar de ruimte op straat slechts beperkt is, kan zo verrommeling van de openbare ruimte worden voorkomen. Als voorbeeld noemde D66 de stad Arnhem waar al 'laadlantaarnpalen' zijn geplaatst. ,,Bijkomend voordeel is door de lantaarnpalen standaard uit te rusten als oplaadzuil, dat we ook zekerheid kunnen bieden aan de stroomnetbeheerder. Die wordt nu nog vaak verrast door de wirwar aan paaltjes die aan het elektriciteitsnet verbonden worden." zo schrijft D66 in haar motie. 

Gorcum Aktief ging in haar motie nog iets verder, raadslid Hamann vroeg niet alleen om een inventarisatie van behoefte aan laadpalen, maar ook om een plan van aanpak. Ze sprak over een schreeuwend tekort aan laadpalen en kabeltjes over het trottoir. Dat plan van aanpak ging verkeerswethouder Joost van der Geest te ver, mede vanwege een gebrek aan ambtelijke capaciteit en budget. De motie werd dan ook met twaalf stemmen tegen en elf voor verworpen. De motie van D66 werd unaniem aangenomen. Raadslid Frank Barth (CU/SGP) waarschuwde nog wel voor een overcapaciteit aan laadpalen als het elektrische rijden weer vervangen wordt door rijden op waterstof. ,,Maak niet van elke lantaarnpaal een laadpaal."

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie